Stiri

Primele declaratii ale lui Carlos Ghosn dupa arestare: neaga toate acuzatiile

De 8 ianuarie 2019No Comments

In prima aparitie publica de la arestul sau de acum aproape doua luni, Carlos Ghosn, CEO Renault si fost presedinte Nissan, a raspuns acuzatiilor aduse de procurorii din Tokyo, Japonia. Carlos Ghosn, detronat de arestul din Japonia din functia de cel mai puternic om al industriei auto, a respins ferm toate acuzatiile care i se aduc.

Am actionat intotdeauna cu integritate si nu am fost niciodata acuzat ca am gresit cu ceva in cariera mea de cateva decenii. Am fost acuzat in mod abuziv si arestat pe nedrept pe baza unor probe nefondate ”, si-a inceput Ghosn pledoaria in cadrul primelor audieri la un tribunal districtual din Tokyo.

Carlos Ghosn, arestat in luna noiembrie pentru frauda si nedeclararea unor venituri incasate, a fost tinut intr-un arest strict si adus la tribunal in catuse si legat cu o funie in jurul bustului. Conform rapoartelor venite din zona martorilor oculari, audierile din fata judecatorilor l-au gasit pe Ghosn mult mai slab decat la ultimele aparitii publice dinaintea arestului.  Mai mult, detinutul Ghosn purta papuci din plastic si un costum negru, fara cravata, asa cum a reiese tot din relatarile mai multor surse.  Carlos Ghosn s-a aparat punctual asupra fiecarei acuzatii aduse de procurorii niponi.

Judecatorul Yuichi Tada a declarat ca fostul presedinte Nissan a fost tinut in arest din cauza riscurilor pe care le presupunea punerea sa in libertate, mai precis pericolul de a fugi din tara si pericolul de a altera sau ascunde probe. Avocatul nipon al lui Carlos Ghosn spune insa ca nu exista niciun risc in acest sens iar familia arhitectului celei mai mari aliante auto din lume (Nissan, Renault si Mitsubishi) spune ca omul care a salvat acum doua decenii Nissan de la un faliment iminent este victima unui complot pus la cale de sefii japonezi ai companiei Nissan.

Carlos Ghosn a fost arestat la 19 noiembrie sub trei acuzatii: de doua ori pentru neraportarea veniturilor incasate de la Nissan si o data pentru transferul unor pierderi financiare in registrele companiei si folosirea fondurilor companiei auto pentru plata unui om de afacere saudit care ar fi acoperit acele pierderi.

In ceea ce priveste ultima acuzatie, Ghosn nu a negat-o, insa sustine ca a cerut companiei sa gireze temporar acele pierderi, cu niciun cost pentru companie, pana cand putea sa stranga din surse personale necesarul stingerii datoriei. Ghosn a continuat sa explice ca omul de afaceri saudit  Khaled Juffali era un reprezentant al companiei in Golful Persic si ca a fost platit de Nissan pentru promovarea marcii in Arabia Saudita, lucru pe care compania lui Juffali l-a confirmat intr-o depozitie oficiala.

Share

Leave a Reply

15 + 13 =