Teste

Proba practica – Noul Opel Combo 2012

De 8 iulie 2012No Comments

Echipa Voom.ro a pus la incercare noul Opel Combo 2012, un model de utilitara din clasa compacta care vine in intampinarea publicului cu un nou design, total schimbat fata de fosta generatie, dar care bifeaza in continuare toate aspectele ce tin de capitolele „practic” si „utilitar”.

Noua generatie Opel Combo isi propune sa ofere solutii inteligente in segmentul de furgoane compacte. Aceasta este disponibila intr-o gama extinsa de variante, prevazute cu tehnologie avansata, caracterizata printr-un consum deosebit de redus de carburant si un nivel optim de functionalitate. Varianta van a modelului este disponibila in doua variante de ampatament, 2.755 mm sau 3.105 mm, ce confera o lungime totala a autovehiculului de 4,39, respectiv 4,74 metri, precum si doua inaltimi ale autovehiculului, de 1,85 m sau 2.10 m.

Daca la prima vedere va incearca un sentiment de deja-vu, ei bine, aflati ca noua generatie Opel Combo este bazata pe modelul Fiat Doblo, si reprezinta rezultatul unui parteneriat intre Fiat si Opel pe segmentul vehiculelor comerciale usoare. Acest parteneriat incheiat intre cei doi producatori prevede ca Opel sa vanda sub propriul brand, utilitare produse de Fiat la uzina sa din Bursa (Turcia).

Si tot la prima vedere ai sa observi ca noul Combo a crescut in dimensiuni. Ai sa ajungi sa te intrebi daca nu cumva noul van a fost conceput pentru a putea cara fosta generatie, pentru ca s-a ajuns pana la situatia in care inaltimea rivalizeaza cu latimea ( dar nu va faceti probleme pentru ca silueta usor „patrata” a utilitarei este mascata de un design interesant) iar acum utilitara poate avea un volum de incarcare de pana la 4.600 litri (3.800 litri pentru varianta cu ampatament scurt) si o sarcina utila de pana la o tona.

Pentru o utilitara, Combo arata foarte bine. Cu siguranta nimeni nu are ce sa reproseze design-ului atata timp cat masina este privita din fata sau din lateral. In schimb, lucrurile nu stau chiar atat de bine si in partea din spate. Aici, plictiseala e la ea acasa, dar daca ne gandim putin despre ce segment discutam, parca ne este foarte usor sa trecem cu vederea acest minus.

Un lucru este cert, si anume ca noul Combo nu mai are trasaturi de furgoneta plictisitoare si poate fi considerata o optiune interesanta chiar si atunci cand aspectul reprezinta un criteriu de departajare in alegerea unui model din acest segment.

La interior

Opel Combo ofera foarte mult spatiu la interior. Este primitor cu cei inalti, as adauga, si asta pentru ca pasagerii se bucura de un spatiu pentru cap inutil de generos. Spatiul pentru cap si genunchi oferit celor doi pasagerilor este de nivel excelent. Au fost in masina chiar si persoane foarte inalte si nu am intampinat dificultati. Ca idee, anumite persoane nici nu pot atinge plafonul atunci cand stau asezate pe scaun, cam acesta este nivelul de spatiu despre care discutam.

Nota 10 pentru spatiul de depozitare de deasupra parasolarului, iar pentru ca tot am ajuns la acest capitol trebuie mentionat ca zonele de depozitare sunt numeroase si mari si vor acomoda multe dintre obiectele necesare unei persoane care lucreaza in domeniul transporturilor. Tot o nota maxima acordam si izolarii fonice, in ciuda spatiului liber din spate care are capacitatea de a amplifica orice sunet. Un rol important la acest capitol l-a jucat si peretele divizor cu izolare fonica.

In linii mari, materialele folosite la interior impresioneaza placut iar calitatea executiei este multumitoare insa as avea ceva de reprosat in legatura cu mirosul specific de masina noua, acesta fiind foarte puternic.

Masina nu face excese cand vine vorba de dotari. In varianta standard ai sa gasesti exact atatea dotari pe care le poti cere unei masini din acest segment: inchidere centralizata, servodirectie, coloana de directie reglabila in inaltime si adancime, geamuri cu actionare electrica si scaunul soferului reglabil in patru directii (optional este disponibila si posibilitatea reglarii in inaltime), airbag pentru sofer, sistem de franare cu ABS, priza de 12V, faruri reglabile.

Cifre

Chiar daca noul Combo imparte multe dintre solutiile tehnice cu Fiat Doblo ( adica Furgonul anului 2011), sub capota modelului de test s-a aflat un motor diesel de productie Opel, 1.3 CDTI, care dezvolta 90 CP si un cuplu maxim de 200 Nm, disponibil de la 1750 rot/min. Acesta este cuplat la o transmisie manuala cu cinci rapoarte, de provenienta Fiat.

De dragul spatiului editorial mentionam ca acest motor poarta utilitara catre o viteza maxima de 160 km/h si asigura un sprint 0-100 km/h in 14.5 secunde.

Noul Opel Combo este disponibil cu cinci variante de motorizare: patru motoare diesel si unul pe benzina. Gama de motoare diesel cuprinde unitatile 1.3 CDTI si 1.6 CDTI (cu puteri cuprinse intre 90 si 105 CP) dar si o unitate 2.0 CDTI, care dezvolta o putere de 135 CP. Motorul de 1,4 litri, pe benzina, dezvolta o putere de 70 kW/95 cp. Motoarele pe benzina si varianta diesel 1.3 CDTI sunt dotate cu o transmisie manuala cu cinci trepte de viteza, iar unitatile CDTI mai puternice sunt prevazute cu o transmisie manuala cu sase trepte de viteza.

Lasand orice alte detalii plictisitoare, trebuie mentionat ca in testul nostru motorul 1.3 CDTI s-a descurcat foarte bine intr-un regim de exploatare urbana, insa daca vreti sa efectuati transporturi extraurbane noi va recomandam motorul diesel de 1.6 litri sau chiar cel de 2 litri si 135 CP.

Pe parcursul celor 500 km de teste, modelul testat a inregistrat un consum mixt de 7.8 litri, dar nu uitati ca motorul 1.3 CDTI si transmisia cu cinci rapoarte nu fac echipa buna in cazul unui regim de mers de autostrada.

Am fost impresionati de suspensia noului Combo. Aceasta absoarbe cu usurinta imperfectiunile drumului, insa ar fi fost mai indicat ca puntea spate sa fie mai stabila. Dar poate ca acest inconvenient dispare in momentul in care masina este incarcata. Avand in vedere segmentul despre care discutam, tangajul si ruliul se inscriu in cote normale.

Concluzie

Modelul testat de echipa Voom.ro este oferit de dealerul Di-Bas Auto contra sumei de 17.820 ( TVA inclus) insa in acest pret intra o lista importanta de dotari optionale cu un avantaj client de 2.300 de euro: airbag pasager, perete despartitor vitrat, aer conditionat, oglinzi electrice, comenzi pe volan, CD-player cu MP3, scaune cu cotiera si suport lombar, izolare fonica pentru peretele divizor, usa culisanta dreapta etc.

 

Timp de peste 25 de ani, Combo s-a dovedit a fi o reteta de succes. Acesta a primit o lista lunga de premii, de la pozitiile excelente ocupate in clasamentul „Furgonul international al anului” si pana la cel mai bun raport calitate/pret in cadrul diferitelor teste efectuate de presa de specialitate. Daca mai luam in calcul si cifrele ce tin de vanzarile anuale din Europa, de pana la 72.000 de unitati, de la lansarea gamei, nu ne putem imagina decat o evolutie pozitiva pe piata de profil pentru noua generatie Opel Combo. 

Share

Leave a Reply

two × 4 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373