Situatia politica din Egipt nu este deloc pe placul producatorilor auto, care privesc cu atentie la ceea ce se intampla in tara nord-africana. Toyota si-a inchis temporar subsidiara pe fondul unor demonstratii puternice indreptate impotriva celui care a devenit acum presedinte – Mohamed Morsi.
Producatorul nipon a dat ulterior un comunicat de presa in care a precizat ca operatiunile dealerilor sai au fost reluate si ca niciun showroom nu a avut de suferit. Vanzarile primului producator auto la nivel mondial nu au fost afectate de criza politica iar fabrica Toyota din Cairo nu a fost deloc avariata. La Cairo, 700 de angajati Toyota asambleaza modelul SUV Fortuner, bazat pe platforma lui Hilux.
Si GM si-a redeschis fabrica din Cairo, insa producatorul american nu a oferit inca detalii despre daunele suferite sau cum aceasta perioada a afectat vanzarile. Renault, care opereaza in Egipt cu o retea formata din 38 de dealeri, a spus ca operatiunele sale nu au fost afectate de perioada aceasta, mentionand ca monitorizeaza situatia cu atentie.
Renault a intrat e piata din aceasta tara in 1979, insa nici pana acum nu a si-a construit aici o facilitate de productie. Egiptul este al treilea mare jucator auto de pe piata africana, dupa Africa de Sud si Maroc, iar productia anuala a ajuns in 2012 la 36.800 de unitati, cu 11% mai putin decat in 2011.
Vanzarile de masini noi se afla in crestere la inceputul acestui an, in primele patru luni tara africana cunoscand un salt de 14 procente. Cel mai vandut brand este Chevrolet, urmat de Hyundai, Toyota, Kia si Renault. In ceea ce priveste situatia politica a tarii, expertii din domeniu spun ca armata a recapatat puterea si l-a instalat pe Morsi in fruntea tarii.