Special

Micii “pietonisti”, lectia de siguranta rutiera si Mihai Eminescu

De 11 iunie 2014No Comments

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti e aproape goală. Scaunele capitonate, ca în sălile moderne de cinema, nu-ţi dau impresia de şcoală românească.  E linişte în sala de festivităţi Mihai Eminescu, e linişte şi în ultima bancă, acolo unde mă aşez, chiar dacă de afară se aude zumzetul copiilor ce aleargă la ora de sport.

Zumzetul acela e din ce în ce mai apăsat, mai aproape, când pe culoar trece Andreea Esca şi dă bună-ziua din rochia ei roşie. Arată mai tânără decât la televizor, deşi pare obosită. După ea, încep să apară copiii din clasele mici, din clasele I-IV.  Umplu, pe rând, pe clase şi pe învăţătoare, primele rânduri. În scurt timp ajung până la rândurile din spate, iar sala este mare, ca un amfiteatru, deşi nu e amfiteatru. Acum e gălăgie, pare gălăgie în liceul Mihai Eminescu din Capitală. Intră şi Andi Moisescu, el nu pare mai tânăr ca la TV, pare la fel. Tot obosit şi el.  Nu se mai aude niciun zumzet de afară, totul e aici, totul se întâmplă din ultima bancă în jos, spre prezidiu. Fetiţele mai mici cer autografe Andreei Esca, fetiţele mai mari îl prefera pe Andi Moisescu. La băieţi e invers.  Din sală se exclamă, pe ici pe colo, dezamăgiri: „păcat că nu e Smiley”. Alţii se gândesc la Andra. Nimeni nu stă cu mâinile la spate, nici măcar învaţătoarele bătrâne nu o mai cer. Oricum, nu e lecţia lor. E lecţia noastră. Andreea Esca ia cuvântul şi anunţă auditoriul că a adus cireşe. Par bune. 

Andreea Esca are doi copii şi probleme cu ei. Nu vor să-şi pună casca când merg cu bicicleta. Nici eu nu mi-aş pune-o, deşi trebuie. Îi învaţa pe copii aşa cum generaţia noastră nu a fost învăţată, îi învaţa să-şi înveţe părinţii. Acesta este scopul Mobile Kids, să-i înveţe pe copii să-şi înveţe părinţii.  Educaţie de jos în sus.

Daimler desfăşoară, de mai bine de un deceniu, la nivel internaţional, iniţiativa Mobile Kids. În România, compania germană tine cursuri la clasele I-IV  în care îi învaţa pe copii despre siguranţa rutieră. Lor li s-a alăturat organizaţia „Salvaţi Copiii”, al cărei preşedinte este Andi Moisescu, Andi de la „Romanii au talent”. Vorbeşte el, copiii sunt atenţi şi nu prea. Toţi îl aşteaptă pe Moki, mascota evenimentului, dar între timp se distrează ghicind semne de circulaţie sau explicând reguli rutiere. Se ia şi cuvântul, chiar la microfon, un obiect de care cei mici nu par deloc speriaţi. Noi, adulţii, cei din ultima bancă,  aflăm unde au voie şi unde n-au voie să treacă „pietonistii”. Fiecare mic speaker este aplaudat. Chiar şi doamna directoare a fost apaudata, după ce a mulţumit unor autorităţi din învăţământ, inspectoratelor carevasăzică, că au făcut posibil evenimentul, adică au aprobat ca entităţi din mediul privat să ofere cursuri gratuite copiilor din şcoli. 

Lecţia s-a terminat în sala mare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Copiii par mulţumiţi, par antrenaţi şi îşi fac trofee fotografice cu Andi şi Andreea. Unii îi îmbrăţişează, alţii îi întreabă sec cum mai e pe la TV, se reiterează întrebările despre Smiley şi Andra. E bucurie la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Să sperăm că micii „pietonisti”, cum superb a punctat la microfon o tânără din mulţime,  vor da mesajul mai departe, şi astăzi, şi mâine, când din pietonisti vor avea dreptul să ajungă şoferi.  Sala de festivităţi a Colegiului Naţional Mihai Eminescu e din nou aproape goală. Acum e linişte, zumzetul s-a mutat pe culoarele instituţiei.  Într-un colţ încă se mai degustă cireşe. Sunt bune. Mihai Eminescu însuşi stă cuminte imprimat pe un covor persan prins oriental de unul dintre pereţi şi ne priveşte, de dincolo de ultima bancă.   

Programul Mobile Kids Mercedes-Benz

  • În perioada 23 mai – 11 iunie 2014, Mercedes-Benz România, în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii, a organizat a doua ediţie locală a programului internaţional Mobile Kids. În cadrul acestei iniţiative, copiii din clasele I-IV din zece şcoli din Bucureşti au participat la sesiuni active de informare pe tema siguranţei rutiere. 
  • „Mercedes-Benz susţine la nivel global excelenţa, calitatea superioară și siguranța. De aceea înţelegem că, pe lângă sistemele de siguranță implementate în autovehiculele noastre, este necesar să contribuim, de asemenea, la formarea unei culturi a siguranţei și la responsabilizarea rutieră a micilor participanţi la trafic. Într-un oraş tot mai aglomerat, cum este Bucureşti, s-a făcut simţită nevoia organizării în şcoli a unui program educaţional complex, precum Mobile Kids, ce beneficiază de tradiţie şi know-how prin prisma implementării sale de peste 13 ani, la nivel internaţional. Întrucât bilanţul primei ediţii Mobile Kids a fost unul deosebit, am continuat cursurile interactive în şcoli, alături de MOKI, mascota programului, şi de Organizaţia Salvaţi Copiii”, a declarat Gabriel Crăciun, Corporate PR/Communications Mercedes-Benz România. 
  • Potrivit Gabrielei Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România: „Este suficient să analizăm statisticile europene ca să realizăm cât de importantă este educația rutieră în prevenirea tragediilor de pe șosele. Căci puțină lume știe că accidentele auto reprezintă prima cauză de mortalitate în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 19 ani și cea de-a doua în rândul copiilor mai mici de 14 ani. Sau că, la nivel european, România se află pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidente rutiere raportat la un milion de locuitori și pe cel de-al doilea, în rândul copiilor mai mici de 15 ani. Credem că, împreună cu prietenii de la Mercedes-Benz România, vom putea să le deschidem ochii copiilor expuși la aceste pericole și să putem spera, astfel, la o nouă generație de șoferi mult mai raționali și mai conștienți cu privire la pericolele la care își expun nu numai propria persoană, ci și pe cei din jur”.
  • În cadrul lecţiilor susţinute în şcoli, voluntarii Salvaţi Copiii i-au învăţat pe cei mici regulile de circulaţie şi importanţa abordării unui comportament corect ca pietoni şi ca pasageri în mijloacele de transport personal sau în comun. MOKI, mascota programului, a fost alături de copii şi i-a încurajat să participe activ pe parcursul lecţiilor interactive. 
  • Lecţiile vizează aspecte importante precum: familiarizarea cu regulile de circulaţie, traversarea corectă a străzii, importanţa purtării centurii de siguranţă şi a instalării unui scaun special pentru copii, potrivit grupei de vârstă, precum şi importanţa purtării unui echipament de protecţie pentru a evita accidentarea în timpul utilizării bicicletei, rolelor sau a altor dispozitive. La finalul fiecărei sesiuni, copiii sunt invitaţi să completeze un test pentru a le fi verificate cunoştinţele proaspăt dobândite, iar la final sunt premiaţi pentru activitatea lor. 
  • Mercedes-Benz România a lansat anul trecut şi o serie de lecţii online, prezentate de Andi Moisescu cu ajutorul lui MOKI. Lecţiile sunt disponibile pe site-ul www.mercedes-benz.ro/MobileKids.
Share

Leave a Reply

5 × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373