
Noua Dacia Duster reuseste sa mai intoarca priviri, chiar daca au trecut doi ani de la lansarea sa. In cazul de fata, avem Seria Limitata Orange, in combinatie cu noul motor turbo de 1.33 litri si tractiunea 2WD. Cu siguranta, elementul de noutate este aparitia acestui 1.33 TCe de 150 CP, dezvoltat impreuna de Grupul Renault si Daimler, pentru a inlocui vechiul 1.2 TCe de 125 CP.
Rezultatul este bun, pentru ca echipat astfel, Duster devine o masina rapida si placuta in exploatare, cu rezerve interesante de putere si cuplu. Iar in ceea ce priveste consumul, valorile reale sunt incurajatoare, cu o medie de 9 l/100 in oras si, in cazul de fata, 7 l/100 pentru o deplasare rapida la Constanta, pe un traseu de 475 km, mers in majoritate pe autostrada.
Motor si transmisie
Cuplat la o transmisie manuala cu sase trepte, motorul aduce o elasticitate apreciabila, fiind capabil sa functioneze fara vibratii si la 1.200 rpm, evident fiind subturat din punct de vedere teoretic. Oricum, vivacitatea lui incepe sa se simta in jurul a 2.000 rpm, chiar daca cuplul maxim de 250 Nm este obtinut deja la 1.600 rpm si asta din cauza unui scurt lag turbo, sesizabil la turatiile mici. Altfel, disponibilitatea de a urca fara probleme in zonele inalte ale turometrului este remarcabila. Daca stii sa te joci cu turatia si cutia de viteze, Duster 1.3 TCe poate realiza parcursuri foarte rapide. Reprizele ajuta la depasiri din scurt, cand urcarea in ture aduce o efect imediat.
Fiind vorba despre un 4×2, fenomenul de torque steer isi face aparitia la acceleratiile bruste, atunci cand rotile sunt mult bracate, ba chiar si la iesirea din viraje stranse, cand reaccelerarea se face mai brutal. O schimbare evidenta comparativ cu vechea generatie este silentiozitatea. Poate si de aici impresia pe care o ai la volan ca poti merge mai repede decat ai fi tentat sa o faci pe drumurile proaste.
Comportament dinamic
Masina agreeaza cu o usurinta dezarmanta orice tip de suprafata, indiferent ca vorbim despre asflat cariat, portiuni de macadam, ori pamant. Versiunea 4×2 are suspensie spate tip de tip bara de torsiune, comparativ cu cea multibrat la 4×4. Este o solutie sanatoasa in conditille pastrarii costurilor sub control.
Nu va asteptati insa ca Duster sa fie un SUV cu apucaturi sportive in ceea ce priveste raspunsul directiei (asistata electric) si al suspensiei. Setarea acestora a pus pe primul loc confortul si mai putin feedback-ul. De asemenea, ruliul apare pe drumurile sinuoase, atunci cand se merge mai sportiv. Pedala de frana se lasa modulata cu precizie, din nou o imbunatatire comparativ cu vechea generatie.
Interior si functionalitate
Schimbarea se percepe chiar de la intrare, daca punem la socoteala si o alta noutate absoluta pentru Dacia, solutia keyless entry, in standard la modelul de fata. Scaunele frontale sunt complet noi, cu un alt cadru si alte materiale, cu un sezut mai lung cu 20 mm si o forma mai buna decat la vechiul model (criticat in special pentru confortul oferit in cazul deplasarilor lungi). Duster propune acum un reglaj nou pe inaltime de tip clicket in locul incomodei parghii la vechea generatie. Tot comanda gen clicket are si ajustarea inclinarii spatarului, o solutie care nu ofera precizia unui reglaj cu buton rotativ.
Plansa de bord arata bine, desi nu este din spuma poliuretanica. De altfel, plasticele au ramas tari, cu un pattern placut totusi. Ies in evidenta comenzile rotative ale sistemului de climatizare automata cu margini zimtate, ce amintesc de potentiometrele sistemelor home-audio premium. Ca detaliu, Duster are si functie Auto pentru faruri, echipament pe contabilizat la zona de confort si siguranta.
Dar trebuie notat ca butoanele pentru cruise control si limitatorul de viteza au ramas tot intre cele doua scaune, ceea ce presupune ca iti iei putin ochii de la drum pentru a apasa, daca nu vrei sa bajbai cu degetul. Iar plasarea langa ele a unui suport de bauturi (care are un diametru prea mic pentru orice doza sau sticla de 0,5) poate aduce uneori neplaceri cauzate de neatentie si varsarea accidentala.
Media Nav Evolution, in standard la aceasta echipare a devenit mai usor de urmarit si accesat, dar ramane totusi la o grafica modesta. De asemenea, lizibilitatea are de suferit atunci cand razele soarelui cad direct pe ecran. Ca si comportament insa nu prea ai ce sa ii reprosezi, fiind rapid in reactie. Acum dispune si de Android Auto si Apple Car Play, asa ca lucrurile se prezinta bine. Interiorul gazduieste fara probleme cinci pasageri, dar pe distante lungi optim ar fi patru. Este loc suficient atat in fata, cat si in spate, in vreme ce portbagajul ofera 445 litri volum util.
Pachetul Orange
Dacia Duster SL Orange porneste de la 17.900 euro, in versiunea de 130 CP a acestui motor. Versiunea testata are pret de lista de 18.400 euro, TVA inclus. Pachetul Orange contine o tableta Huawei MediaPad T3 de 9,6”, un modem prin care se pot conecta la internet pana la 10 utilizatori simultan, un incarcator auto ultra rapid, un suport de tetiera si o husa pentru tableta. In plus, timp de 2 ani sunt incluse: 40 GB trafic lunar de internet mobil, in tara si in roaming UE, Orange TV Go cu acces la peste 80 de canale TV si HBO.