
Una dintre cele mai interesante optiuni, menita sa acopere golul dintre Megane hatchback si senzationalul Megane RS, este noul Megane GT Line. Titlul este somptuos si usor pretentios, pentru in realitate in spatele denumirii se ascunde un simplu Megane si un pachet sportiv nuantat de cateva accesorii interesante.
Spuneam intr-un test anterior ca nu exista o legatura mai stransa decat cea dintre Renault, Megane si romani. Pana la aparitia Loganului autohton nu greseam daca spuneam ca Renault Megane este masina noastra nationala, ca o fiica adoptiva pe care o iubeam mai mult decat pe orice. Anii au trecut, Megane a evoluat iar astazi Renault a reusit sa diversifice atat de mult gama celebrului sau model, incat ai nevoie de o adevarata consiliere profesionala pentru a te hotara sa alegi. Inginerii Renault au creat un Megane care raspunde la doua tipuri de clienti. Cei care doresc confortul si utilitatea unui hatchback compact si cei care vor un plus de sportivitate de la masina lor, fara ca aceasta sa atinga pragul si pretul adevaratilor campioni. Voom.ro a testat Renault Megane GT Line, echipat cu propulsor 1.4 TCe si 130 de cai putere.
In dulcele stil clasic 1.4 TCe
Propulsorul turbo de 1.4 litri cu semnalmentele TCe a devenit un clasic pentru gama de motorizari Renault. Personal, m-am declarat de mai multe ori un fan retinut al acestui motor usor supraestimat, insa trebuie sa-i recunosc meritele sale de motor corect in traficul aglomerat, unde poate raspunde cerintelor cu brio, la turatii joase, sau in momentul in care este pus la treaba de talpa ce apasa pedala de acceleratie. Pentru a dispune de toti cei 130 de cai putere, trebuie sa-l turati pana la 5.500 rpm, in timp ce cuplul maxim decent de 190 Nm se obtine 2.250 rpm. Propulsorul de pe GT Line raspunde perfect directiei in care se indreapta piata auto. Politica de downsizing s-a potrivit manusa cu acest motor de 1.4 litri, care insa ar fi fost mult mai eficient daca venea in compania unui sistem Start/Stop. Pentru un feeling mai degraba sportiv, inginerii Renault au spus pas acestei optiuni si intr-un fel au facut bine, pentru ca masina sa raspunda si pasionatilor de viteza. Prevazut cu reprize excelente, un sprinter pur-sange la semafor, unitatea TCe este pusa in valoare de cutia excelenta, imprumutata de pe generatia anterioara a lui Megane RS.
Transmisia puncteaza decisiv si ramane in inima soferului prin precizia schimbatorului si timoneria excelenta. Cu un consum mediu pe hartie de 6,3 litri, Megane GT Line se inscrie in trendul segmentului. Producatorul francez promite un consum extraurban de 5,1 litri la 100 km si unul urban de 8,4 litri la 100 km. In timpul testului Voom.ro, modelul francezilor a avut un consum mediu de 7 litri la 100 km, in timp ce consumul urban s-a dovedit a fi extrem de influentabil de modul in care pilotezi. Daca doriti sportivitate, plecari rapide de pe loc si folositi consumabilele din plin, nivelul consumului urban nu poate cobora sub 12 litri la 100 km. Pentru a atinge cifra oficiala de 8,4 litri era nevoie de maiestrie si rabdare, insa pentru un sofer normal, care foloseste corespunzator vehiculul si nu este pus in fata unui trafic infernal, nivelul s-ar putea opri undeva la 9,2-9,3 litri la 100 km in mediul urban. O ultima caracteristica esentiala a propulsorului este sonorizarea lui inexpresiva, ajutata si de antifonarea excelenta. Lipsit de vibratii, motorul este aproape insesizabil la turatii joase, insa incepe sa dea drumul la muzica abia cand se apropie de linia rosie a turometrului. Pana in 2.500 -3.000 rpm nu veti simti mare lucru si nu veti auzi nimic, insa veti avea parte de agilitatea unui propulsor tacut.
Dinamica & Performante
Am spus de la inceput ca unitatea 1.4 TCe face din Megane GT line un sprinter la semafor, fara sa poata intra in batalia cu hot-hatch-urile. Cu toate acestea, un sprint 0-100 km/h de 9,6 secunde este mai mult decat decent pentru un model gandit mai degraba sa arate decat sa se comporte sportiv. Viteza maxima se pozitioneaza in ton cu rivalii din segment si ajunge la 200 km/h. Chiar daca a primit sasiul de pe vechiul RS, Megane GT Line nu pacaleste pe nimeni din acest punct de vedere. Inginerii francezi au dorit sa pastreze ADN-ul gamei si a mentinut valorile de confort cu care Megane ne-a obisnuit. Directia devine ferma si tare in momentul in care accelerezi constant, in schimb se impune prin usurinta cu care se poate manevra volanul in traficul aglomerat. Dinamica are in mod clar de castigat in cazul lui GT Line, unde prezenta unui sasiu de campion se face simtita. Modelul a reusit sa reduca din ruliul versiunii de baza iar suspensia ajuta mai mult in viraje, insa nu atinge perfectiunea. Virajele complicate trebuie negociate in continuare cu un simt de raspundere, iar un sfat important ar fi sa nu va ganditi la fratele mai mare RS. La drum lung, hatchback-ul Renault se dovedeste a fi mult mai receptiv la cerintele soferului si criteriile impuse de sosea. Pe autostrada este o adevarata incantare care vine ca o supradoza de relaxare pentru cel aflat la comanda unui vehicul confortabil, cu o suspensie lina. Fara sa fim deloc dezamagiti, am apreciat aportul unui sasiu sport pe un model gandit mai degraba sa arate decat sa se simta a fi sportiv.
Stilistica GT Line
Fara sa modifice chintesenta designului Megane, Renault a reusit prin vopseaua speciala si accesoriile interesante sa dea o pata de culoare aparte unei game si asa pestrite. Nelipsit de elganta gamei si clasica forma rotunda, Megane GT Line isi scrie istoria prin nuanta Malta Blue si insertiile cromatice de gri. Bara frontala vopsita intr-un negru glossy, grila usor marita, insertia literelor G si T precum si tentativa de deflector de pe spate ne aduc in fata unei tinute iesite din tipare. Daca nu o sa va lasati pacaliti de revolutia de catifea de la exterior, o sa ramaneti usor uluiti de interior.
Interior
Parasind monotonia animata pe ici pe colo de ornamentele exteriorului, ne asezam in spactaculoasele scaune Recaro si dam drumul la muzica prin apasarea butonului Start. Bordul se aprinde si ne aduce aminte de importanta si insistenta asupra culorii gri. In locul ceasului galben de pe RS, ne potrivim ora dupa instrumentarul gri al GT Line-ului, fara sa ne amagim, pentru ca fiecare armasar are originea lui. Dincolo de acest aspect inspirat din lumea lui RS, Megane GT Line este mai uman decat ne asteptam sau cel putin asa arata interiorul lui. Un clasic habitaclu de Megane nu este un motiv de critica, ci o normalitate pe care o consemnam ca atare si nimic mai mult. In orice caz, nivelul dotarilor si calitatea corecta a materialelor dublate de spatiul interior se regasesc printre plusurile modelului frantuzesc.
Concluzie
Jumatate Megane, jumatate vechiul RS, noul GT Line este greu de definit. Fara o identitate precisa, ca un amalgam de culturi si generatii desprinse din arborele genealogic Megane, GT Line ia forma unui pachet de accesorii si nimic mai mult. Modelul este la origini un Megane si ramane unul, in ciuda sasiului sport de pe vechiul RS, a scaunelor Recaro, a ceasului de bord gri sau a ornamentelor menita sa ridice doi centimetri mai sus rochita sportiva. GT Line este un Megane accesorizat iar motorul 1.4 TCe vine sa raspunda unei game de clienti care s-au trezit la realitate dupa un vis cu magnificul RS. Punem capat comparatiilor pe care le recunoastem a fi incorecte si ne limitam sa spunem ca noul GT Line are un pret de plecare de 18.700 euro cu TVA. Mult, putin, e greu de spus, insa este cert ca avem in fata un Megane mai putin obisnuit.