Teste

(R)Evolutie -Test cu noul Honda Civic

De 8 iulie 2012No Comments

Ultimul Honda Civic a fost o masina sentimentala din toate punctele de vedere, cu designul ei exceptional, habitaclul de nava spatiala si comportamentul feroce. Comparand-o cu noul Civic, vechea generatie era ca un mar splendid crescut intr-un copac de tara asezat in fata unui mar perfect de supermarket, care pare a fi noua generatie. Ce alegeti? Eu, unul, aleg marul gustos.

Legatura dintre Honda si clientii de Civic este una aproape intima, o vulgarizare (popularizare) a ideii de masina. Chiar si numele promite un angajament social, iar cea de a 9-a generatie nu a facut decat sa fie pe placul clientilor europeni. Asta o spune Honda. Timp de patru ani, marca nipona a dezvoltat noua generatie axandu-se pe principiul de  evolutie si nu revolutie. Noul Honda Civic este un compromis intre ce a fost vechea masina si dorintele sau profilul clientilor. Nu se poate spune ca este o masina de vis, insa se poate afirma ca este un model construit de visurile celor care vor sa-l cumpere. Au primat functionalitatile, ergonomia si mai ales coeficientul aerodinamic, renuntandu-se la natura salbatica. Japonezii spun ca este un proces de evolutie, un salt de doua generatii.

Motor

Toata industria auto slabeste cand vine vorba despre motorizari. Chiar daca Honda ramane unul dintre pionerii in materie de ecologie, brandul nipon nu reduce cilindreea pentru a merge pe mana unui turbo. Am testat motorul de 1.8 litri natural aspirat cu 142 de cai putere si 174 Nm. Cresterea de doi cai putere este nesemnificativa, iar cuplul de 174 Nm ramane usor nesatisfacator. Toata ideea acestui motor otto a fost sa devina mai economic, nu mai performant.  La 6.500 rotatii per minut ne vom intalni cu maximum cailor putere si cam atat.

Cu aceasta motorizare, Civic raspunde fara greseala pretentiilor clientelei de modele compacte, insa nu impresioneaza pe nimeni dintre cei care au avut parte de masini cu cai putere. Vorbim despre un motor corect, insa unul care ofera o ideea mai putina agilitate decat vechea generatie.

Poate aceasta impresie izvoraseste si din faptul ca sunetul motorului a devenit mai silentios, o decizie inexplicabila deorece vechiul Civic era demential din acest punct de vedere. In linii mari, motorul este satisfacator, raspunzand perfect cerintelor la acest nivel de pret si segment. Daca i-am gasi o hiba majora si destul de suparatoare este raspunsul pedalei de acceleratie, care parca intra in adormire de la jumatatea cursei pana sa ajunga in podea. Prevazut cu o cutie manuala cu 6 rapoarte, Honda Civic reuseste sa prezinte acelasi nivel exceptional al timoneriei chiar daca cursa schimbatorului nu mai pare atat de scurta.

Etajarea cutiei este una exemplara si ridica stacheta in segment. Asa cum am punctat de la inceput, importanta eficientei motorului a fost una primordiala. Este destul de greu sa schimbi in ritm cu indicatorul de bord gandit pentru acest lucru. Apasarea butonului Econ pare fi cea mai buna varianta pentru oras, insa daca doriti mai mult raspuns, nu o faceti. Fara Econ, fara start-stop, fara indicator de schimb al vitezelor, descoperi usor-usor vechiul Civic.

Acea senzatie de putere pe care ti-o ofera odata ce inaintezi in turatie, acelasi zvac la plecarea de pe loc, acelasi sunet unic la peste 3.000 rpm. O simpla apasare de butoane si ne trezim la carma unei masini noi, una mai tinereasca, mai performanta. Aceasta copilarie se pedepseste cu un consum care depaseste chiar si 11 litri la 100 km in oras. Rularea intr-un trafic aglomerat ridica nivelul celor 7,2 litri pe care niponii il promit pana la 9 litri la 100 km, cu folosirea sistemelor eco. In afara urbei, noul Civic se lauda cu un consum de 5,2 litri in cartea tehnica, urmand ca in realitate sa ajunga usor la o medie de 6,0 litri la 100 km. Propulsorul Honda este unul de ture, cum s-ar zice, iar acest lucru se vede cand ne uitam pe afisajul din spatele volanului.

Comportament & Dinamica

Daca consumul depinde foarte mult de functiile eco folosite, acelasi lucru se poate spune si despre modul in care se comporta vehiculul. Honda Civic ofera doua registre diferite pentru sofer. Butonul verde cu indicativul “Econ” este responsabil pentru aceasta diversitate. Clientii de varsta a doua vor fi incantati de aportul lui si comportamentul cuminte al vehiculului, insa clientii mai tineri nu vor ezita sa-l dezactiveze. Agilitatea si dinamica vechii generatii vor fi redescoperite cu placere fara aportul a ceea ce se numeste “Econ”. Cumintenia noii generatii este vizibila din cifrele performantelor. Vechiul Civic sprinta pe prima suta in 8,9 secunde, in timp ce noul model nu poate depasi bariera celor 9,7 secunde. Noul Civic si-a pierdut din spiritul libertin si asta nu doar ca se vede, dar se si simte. Este o masina mai asezata, mai economica, insa mai putin placuta pentru iubitorii de performante. Clientela de compacte doreste mai mult confort, lucru sesizabil si in cazul noului model Honda. Inginerii niponi au mers pe mana unei suspensii mai moi si a unei directii asistate. Plusul de confort venit odata cu acestea nu poate fi pus la indoiala, insa in mod uimitor nici comportamentul sportiv nu sufera. Setarile sunt diferite, insa rezultatul final aceste acelasi iar tinuta de drum este ireprosabila. Dinamica masinii pe viraje a ramas oarecum neschimbata, chiar daca nu am avut parte de aceeasi suspensie spate extrem de precisa. Senzatia de usoara nesiguranta pe care ti-o oferea vechiul model in momentul acceleratiei a fost combatuta, decizie care urmeaza sa confirme sau infirme justetea sa.

Design – nebunia aerodinamicii

Este greu sa desenezi peste un Picasso, iar acest lucru nu l-au putut face nici macar designerii companiei nipone. Vechea generatie a avut o estetica exceptionala, iar in cazul lui Civic 9 au primat alte chestiuni printre care se numara opinia clientilor. Ei sunt cei care au spus ca manerul ascutit al usii, cu deschidere ascunsa, este ciudat, motiv pentru care Honda a trecut la manerul normal pentru usile din fata. Din fericire manerul ascuns al usilor din spate a fost pastrat. Linia stilistica a modelului a fost pastrata, insa detaliile sunt diferite. In general, modelul nu arata mai rau, insa sunt cateva particularitati care pot supara fanii vechii masini. Tot compromisul a avut un singur scop: imbunatatirea coeficientului aerodinamic. Tocmai de aceea vom descoperi blocurile optice inspirate usor din Insight, stopurile de pe spate iesite mult in afara, un exercitiu de design de-a dreptul grotesc sau lipsa evacuarii trapezoide integrate in bara spate. Estetica noului Civic prezinta si elemente pozitive. Agresivitatea partii frontale a crescut, renuntandu-se la designul integrat si mergand pe mana unor unghiuri ascutite. Insertiile de LED-uri si suprafata mare a gurilor de aerisire sunt noutati interesante, la care se adauga aripioara stil BMW amplasata pe acoperis sau acoperisul vitrat, un exercitiu stilistic de toata frumusetea. Designerii Honda au lucrat pe vechea generatie, au adus un plus de agresivitate, uneori gratuita -vezi stopurile spate-, dar nu au reusit sa ridice standardele impuse de vechiul model. Judecand rezultatul final, putem afirma ca noul Civic s-a orientat catre designul specific al modelelor hibride, unde nu se face rabat de la niciun element care poate imbunatati aerodinamica. Oficialii Honda spun ca principiile aerodinamice ale unui concept de avion cu aripile integrate, dezvoltat de studentii universitatii din Cambridge, Anglia, au reprezentat sursa de inspiratie pentru noul Civic.

Interior – cockpit de avion

La nivelul designului interior, expertii Honda s-au orientat catre cresterea sigurantei si a eficientei, cautand sa dea nastere unui habitaclu practic, spatios si in acelasi timp elegant. Orientat in special catre sofer, spatiul interior destinat acestuia seamana cu un cockpit de Formula 1 sau al unui avion de vanatoare.

Habitaclul este punctul in care vechea generatie se face uitata. Calitatea superioara a materialelor folosite, nivelul exceptional al finisajelor, imbinarea dintre bord si usa, vizibila la deschiderea portierei, sunt elemente care arata un avans stilistic si tehnologic. Noul volan este imbracat intr-o piele mult mai fina si arata cu adevarat impecabil. Plansa de bord este orientata exclusiv catre sofer, un exercitiu destul de riscant pentru o masina destinata unui numar de cinci pasageri. Cu toate acestea, estetica nu este principiul de baza de la care a plecat dezvoltarea interiorului, ci ergonomia, lucru care nu este deloc putin judecand dupa nivelul exceptional atins de noul Civic. Functiile sunt la locul lor, exact unde le cauti instinctiv, luminile ambientale par a fi magice iar scaunele cu reglaj electric si sistem de aer se potrivesc manusa la un drum lung. Honda mentine sistemul de rabatare Magic Seats pentru bancheta din spate si creste volumul portbagajului pana la 467 de litri. Cockpit-ul inspirat din aviatie aduce o usoara senzatie de claustrofobie, rezolvata magistral de implementarea acoperisului panoramic. Designerii de interior au reusit sa ascunda un secret prin acest artificiu stilistic – lipsa spatiului interior daca masuram pe verticala. Pasagerii mai inalti vor avea de suferit daca vor lua o pozitie corecta pe locurile de spate, riscand chiar sa nu aiba loc suficient in zona capului, o dovada in plus ca forma coborata a acoperisului, venita din insistenta aproape paranoica pentru aerodinamicitate, nu a fost tocmai cea mai buna solutie.  Specialistii marcii au reusit sa imbunatateasca nivelul de siguranta, insa nu s-au gandit ca ocupantii locurilor din fata se pot lovi la cap daca nu sunt atenti cand parasesc habitaclul, o alta nota de plata venita in contul coeficientului aerodinamic.

Concluzie

 

Noul Honda Civic nu este deloc o masina gresita. Ba din contra. Marele ghinion al noului Civic este ca vine dupa o generatie reusita din toate punctele de vedere. Honda a facut o treaba extraordinara cu noul model, a schimbat pentru public, mizand in primul rand pe faptul ca proprietarii vechiului model isi vor dori noua masina. Au tinut cont de parerea lor, au facut unele compromisuri la nivel de performanta, au crescut confortul, in concluzie – au mers la sigur. Dar nu faptul ca nu au riscat este marele pacat al celei de a 9-a generatii, ci faptul ca au insistat prea mult la capitolul aerodinamic. Asa s-au sacrificat prea multe in materie de design si chiar confort interior. Civic nu are cum sa fie o masina pe gustul celor de varsta a doua, insa unele schimbari aduse de noul model tocmai in directia asta se indreapta. Nu spunem ca marca japoneza a abordat o strategie gresita, insa sugeram ca anii trec iar idolii tineretii noastre nu mai pot tine pasul cu noile generatii. Honda a inaintat Civicul in timp, i-a oferit un boost de doua generatii, dar oare nu cumva acesta doar a inaintat in varsta odata cu cei care l-au slujit de la inceput?! 

Share

Leave a Reply

fourteen + 7 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373