Stiri

Scandalul GM a ajuns in Congres. Cat costa recall-urile, cine va plati pentru victime

De 14 aprilie 2014No Comments

GM se gaseste in cel mai mare scandal de la declararea falimentului incoace. Gigantul auto american a fost nevoit sa faca circa 4,6 milioane de rechemari in service, iar 2,3 milioane de masini au fost rechemate de doua ori pentru reparatii.

Orice recall masiv afecteaza imaginea companiei, insa este un factor de normalitate pentru orice producator auto. Recall-ul suna rau, dar este in esenta o componenta pozitiva. Insa la GM lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere. Doua aspecte, iesite la suprafata odata cu scandalul rechemarilor masive din acest an, sunt de-a dreptul ingrijoratoare. In primul rand, General Motors a stiut de defectiune cu care masinile plecau din fabrica si a stiut de 10 ani. Pentru o economie calculata la 1 dolar per masina, cei de la GM nu au impus reparatiile necesare in sistemul de productie.

A doua problema, care vine pe fondul celei semnalate mai sus, sunt cele 13 decese cauzate si confirmate in acest sens de catre erorile de fabricatie de la GM. Mai mult, exista posibilitatea ca lista cu decese provenite din accidente rutiere cauzate de disfunctionalitatile masinilor GM sa ajunga undeva la 300 de nume.

Toate aceste lucruri anunta procese si anunta un rau mult mai mare decat cele 1,3 miliarde de dolari pe care GM le va cheltui cu rechemarile in service. Daca banii vor avea un impact negativ asupra profitului din primul trimestru, lista cu persoane decedate va atarna mult mai greu si pentru un timp indelungat.        

Investigatiile de pana acum au aratat fara drept de apel ca mai multi manageri GM stiau de probleme de un deceniu. Marturia depusa de  Gary Altman, inginer GM suspendat din functie pana la inchiderea anchetei, ofera dovezi in acest sens.  

La sfarsitul anchetei se va stabili clar cine sunt responsabilii pentru mortile unor cetateni americani. In tot scandalul a intervenit Congresul SUA, care o interogheaza chiar pe Mary Barra, primul CEO femeie la GM. Legea americana ofera protectie consumatorului pentru 50 de ani iar producatorii industriali se fac vinovati in cazul in care exista decese cauzate sau facilitate de produsele lor. 

Share

Leave a Reply

20 + ten =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373