Teste

Simt practic – Test cu Dacia Dokker

De 3 decembrie 2012No Comments
; ; ; ; ;

Construit pentru a oferi un confort cat mai bun intregii familii, Dokker este util atat in weekend cat si in timpul saptamanii, oferind o solutie pentru toate cerintele de transport.

Logan MCV era, dupa caz, si utilitara si masina de familie cu sapte locuri, ambele avand la baza aceeasi caroserie. Dacia a renuntat la aceasta solutie pentru a da fiecarei categorii in parte posibilitatea de a oferi performante si mai bune exact pentru domeniul in care vor fi folosite. Astfel a aparut Logdy care este destinat exclusiv trasportului de persoane, si care pastreaza configuratia cu sapte locuri, si Dokker care este dedicat transportului de marfa fiind construit pentru a oferi un volum util cat mai mare si cat mai accesibil. Totusi Dacia a strecurat si aici o versiune pentru transportul de persoane care se adreseaza celor care vor sa foloseasca masina si pentru munca si pentru familie. Avand o lungime totala mai mica decat Lodgy, Dokker pierde avantajul de a avea sapte locuri. Elementele specifice pentru o utilitara se dovedesc insa foarte practice si pentru transportul de persoane, cum ar fi usile spate culisante, dar sa vedem exact despre ce este vorba.

Design/Confort

Dacia Dokker este prin definitie o utilitara, deci trebuie tratata ca atare. Masina poate sa tina loc fara probleme de vehicul pentru vacanta si poate fi folosita cu usurinta si pentru drumurile zilnice. Caracterul utilitar isi face simtita prezenta prin usile asimetrice care au luat locul hayonului traditional si prin capitonarea sumara a portbagajului si a zonei superioare a usilor din spate. Aceasta latura mai spartana nu afecteaza in nici un fel confortul pasagerilor dar poate fi deranjant pentru cei mai pretentiosi. Evident, acestia au la dispozitie modelul Lodgy care ofera exact aceleasi motorizari si dotari, in plus venind cu sapte locuri si capitonare completa a habitaclului. Trecand peste acest aspect insa, Dokker s-a dovedit a fi mai practic din punctul nostru de vedere pentru o familie, usile spate culisante oferind un avantaj net iar lungimea totala de 4,36 m faca ca Dokker sa se descurce foarte bine si in traficul urban. Vizibilitatea in aceste conditii este buna in fata si in lateral, unde montantii nu blocheaza foarte mult din campul vizual, iar pozitia mai inalta la volan este inca un avantaj. La mersul cu spatele apare un obstacol in plus prin prezenta montantului usilor de la portbagaj dar acest inconvenient poate fi eliminat foarte simplu prin bifarea pe lista de optionale a senzorilor de parcare.

Din pacate acestia nu pot fi comandati separat ci doar la pachet cu limitatorul de viteza ceea ce face ca pretul de 350 de euro sa fie destul de mare daca vreti doar senzorii. Limitatorul de viteza este, daca vreti, o versiune rudimentara a pilotului automat, adica poate indeplinii aproximativ aceleasi functii. Nu este la fel de eficient dar dupa ce am reusit sa ne obisnuim cu el s-a dovedit util in mai multe situatii. Nu la fel de inspirata ni s-a parut montarea in partea de jos a consolei centrale a butonului de activare a limitatorului, acesta putand fi gasit in timpul mersului doar pe pipaite. In concluzie, limitatorul de viteza pe care toata lumea si-l dorea in varianta Renault, adica la pachet cu pilotul automat, s-a dovedit util de mult mai multe ori decat ne-am fi asteptat, asadar este un lucru bun. Stim ca se poate si mai bine dar sa nu pierdem din vedera faptul ca modelele Dacia si-au castigat renumele prin raportul foarte bun pret/dotari. Un alt aspect care ne-a atras atentia este spatiul de depozitare din partea superioara a plansei de bord care la Dokker este deschis si mult mai generos fata de versiunea cu capac prezenta pe Logdy.

Obiectele care nu incap aici cu siguranta isi vor gasi loc in spatiile din pavilion sau de pe usi. Am apreciat confortul scaunelor fata la drum lung si faptul ca pentru doar 100 de euro in plus acestea pot fi si incalzite. Scaunul soferului se poate regla si pe inaltime iar pozitia la volan este buna desi acesta nu este reglabil si in adancime. In spate accesul se face foarte usor datorita celor doua usi culisante. In afara de echiparea de baza, toate celelalte versiuni au spatii de depozitare si in portierele din spate, asadar si aici toate obiectele isi vor gasi un loc.

Exista si o priza de 12V montata intre scaunele din fata pentru alimentarea diverselor dispozitive electronice. Cum spuneam, lipsa capitonajului din partea superioara a usilor si de pe montantul B almasinii face ca atmosfera din habitaclu sa fie mai „muncitoreasca” dar oricum pentru o masina de familie luxul nu se afla pe lista de prioritati, in aceste cazuri fiind mai importanta ergonomia sau spatiul util. Din acest punct de vedere putem trece la minusuri lipsa unei lampi pentru citit in spate si ar fi fost foarte utile si niste masute rabatabile pe spatarul scaunelor fata in locul buzunarelor. La capitolul spatiu pentru bagaje nu credem ca cineva isi poate dori mai mult de atat. Nu numai ca portbagajul ofera un volum impresionant dar si accesul la bagaje se face extrem de usor datorita inaltimii reduse a pragului de incarcare si a usilor asimetrice cu deschidere la 1800.

Motor/Cutie de viteze

Motorizarea 1,5 DCi in versiunea de 90 cai putere este cea mai potrivita pentru un Dokker de familie. Acesta are resursele necesare pentru a face fata unui regim sustinut pe autostrada si pentru a efectua depasirile in siguranta. motorul este putin mai zgomotos atunci cand este turat, acest lucru iesind in evidenta insa doar la viteze de peste 120 km/h cand lipsa celei de-a sasea trepte se face simtita. Ca orice cutie de viteze de provenienta Renault, si aceasta este usor de manevrat si precisa. Rapoartele sunt calculate pentru a oferi un consum cat mai redus de combustibil, exceptie facand doar prima treapta de viteza care este destinata plecarilor de pe loc cu masina incarcata, pentru ca Dokker este totusi o utilitara. Un aspect foarte important pentru clientii acestui gen de masina este si consumul de combustibil, iar la acest capitol motorul de 1,5 litri DCi este mai mult decat competent. In afara localitatilor si cu un stil de condus cat se poate de responsabil, puteti obtine fara mare efort un consum mediu de 4,5 l/100 km, care reprezinta o valoare foarte buna daca tinem cont de dimensiunile masinii. Pe autostrada valoarea consumului creste cu aproximativ un litru, lipsa celei de-a sasea trepte fiind sintita si aici, iar in ciclul urban, la nivelul aglomeratiei din Bucuresti, consumul poate depasi 7l/100 km. Cu o capacitate a rezervorului de combustibil de 50 litri, va puteti baza pe o autonomie de aproape 1000 km ceea ce reprezinta inca un avantaj pentru calatoriile lungi.

Dinamica/ Performante

Oferta de cuplu la turatie mica a motorului 1.5 DCi este suficienta pentru ca retrogradarile sa fie necesare destul de rar, iar rezerva de putere pentru depasiri nu va va da emotii. Fiind dimensionat pentru o utilitara, sistemul de franare este foarte eficient cand masina este aproape goala, si se dozeaza usor. Centrul de greutate ridicat si suspensia setata mai mult pentru confort face ca pe virajele luate mai rapid caroseria sa se incline. Acest lucru nu afecteaza aderenta, in prima faza cel putin, iar balansul aparut din transferul maselor este controlat foarte bine de sistemul ESP care nu ar trebui sa lipseasca de pe nici un model Dokker.

Demarajul pana la 100 km/h este absolut irelevant pentru Dokker si pentru acest gen de masina in genral, dar daca trebuie neaparat aflati ca acesta se realizeaza in 13,9 secunde. In practica asta inseamna ca nu veti depasi nici un record plecand primul de la semafor si nici nu veti depasi toate masinile de pe autostrada deorece viteza maxima este de 162 km/h. Oricum, daca va tenteaza sa cumparati un astfel de automobil inseamna ca nici nu v-ati propus acest lucru.

Concluzie

Cum era de asteptat, Dacia ofera cel mai atractiv model si in segmentul utilitarelor, pretul de plecare pentru un Dokker de persoane fiind de 9.000 de euro cu tot cu TVA, oferta care nu este egalata de nici un alt constructor. Bineinteles, concurenta ofera dotari mai bogate dar in unele cazuri pretul se dubleaza iar la baza ambele masini fac acelasi lucru. Lipsa dotarilor de siguranta si mai ales a aibagurilor laterale pentru locurile din spate reprezinta un dezavantaj pentru Dokker. Motorizarea 1.5 DCi de 90 CP este cea mai indicata pentru acest model, diferenta de 400 de euro fata de versiunea de 75 CP fiind perfect justificata. Daca vreti mai putin zgomot in habitaclu si nu faceti foarte multi kilometri puteti opta pentru varianta 1.2 TCe. Pretul de baza pentru un Dokker 1.5 DCi Laureate este de 13.600 de euro cu TVA.

Share

Leave a Reply

15 − 4 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373