
Fostul mare pilot s-a stins din viata la locuinta sa din Londra, dupa o lunga perioada de suferinta. Pentru motorsportul britanic este considerat cel mai faimos pilot al tuturor timpurilor, fiind de-a lungul vietii o figura emblematica, un adevarat ambasador al sportului cu motor.
Apropierea de lumea curselor s-a facut inca din anii de scoala, fiind inspirat de succesele obtinute in competitiile auto de catre mama sa Aileen si tatal Alfred. Cu o derogare speciala, tanarul Stirling si-a putut lua permisul de conducere la varsta de 15 ani. Apropo de nume, mama sa dorea sa il cheme Hamish, iar tatal Stirling.
A inceput sa concureze la volanul BMW-lui 328 al tatalui sau, devenind foarte popular inca de la primele curse. Si asa a ramas toata viata, pentru ca marele public ii aprecia stilul si stia ca multe dintre victoriile sale au fost obtinute la volanul unor masini care nu erau cele mai rapide sau puternice de pe grila de start. In 1948, Stirling Moss a achizitionat un Cooper 500 de curse, cu care a participat la 15 curse de Formula 3, castigand 12 dintre ele. Acela a reprezentat startul carierei sale.
In 1949, tanarul pilot a devenit membru al echipei de Formula 2 British H.W.M., castigand campionatul britanic de Formula 2 in anii 1949 si 1950. Tot in 1950, Moss a castigat Tourist Trophy, conducand un Jaguar XK 120. Talentul sau l-a adus inevitabil in lumea Formulei 1. In 1954, la volanul unui Maserati 250 F a reusit o cursa senzationala la Monza, in fata lui Juan Manuel Fangio, pilotul principal al Sagetilor Argintii. Moss a condus cursa inca de lainceput, dar cu 12 tururi inainte de finish, monopostul sau a cedat si Fangio a castigat.
Insa prestatia sa a atras atentia Mercedes-Benz, care l-a chemat pentru un test de proba, angajandu-l din sezonul 1955. Intre anii 1955 – 1961 britanicul a iesit de patru ori vicecampion mondial si pe treapta a treia a podiumului in rest. Ar fi putut deveni campion mondial la F1 in sezonul 1958, cand a pierdut la un punct in clasamentul general in fata lui Mike Hawthorn, pentru ca a fost extrem de fair-play. Hawthorn fusese descalificat din Marele Premiu al Portugaliei, dar Moss a sustinut ridicarea sanctiunii si astfel Mike si-a primit inapoi cele sase puncte care au facut diferenta, devenind primul pilot britanic campion mondial la F1. Si astfel, Stirling Moss este, fara indoiala, cel mai mare pilot care nu a castigat un titlu mondial in Formula 1.
Un record care sta in picioare si astazi este viteza medie de 158 km/h inregistrata in victoria din 1955 la celebra cursa Mille Miglia, cand Moss, alaturi de navigatorul jurnalist Denis Jenkinson a condus un Mercedes 10 ore pe drumurile publice italiene pana la sosire.
Cariera sa sportiva s-a incheiat in 1962, cand a suferit un accident grav la Goodwood, in vreme ce pilota un Lotus in cursa International 100. A stat o luna in coma, avand o jumatate din corp paralizata. S-a recuperat, dar in urma unui test cu o masina de curse a realizat ca nu mai poate conduce la capacitatea sa maxima si a luat decizia de a se retrage.
Stirling Moss fost insa conectat cu motorsportul toata viata, fiind apreciat si pentru modestia sa naturala. O aparitie de exceptie a fost participarea la Goodwood Festival of Speed in 2015, cand a parcurs traseul la volanul unui monopost de Formula 1 Mercedes-Benz W 136 R.