
Noua Octavia a fost beneficiara platformei MQB de la VW, locul de unde au luat nastere si noile generatii ale lui VW Golf, Seat Leon sau Audi A3, insa ramane acelasi hatchback cu silueta de sedan si spatiu interior cata nevoie.
Skoda a schimbat regulile jocului si a adus in prim plan, odata cu cea de a treia generatie a modelului Octavia, o compacta cu aspiratii mai inalte. Venirea lui Rapid in segmentul compact a fost vazuta de multa lume ca un mod de a complica lucrurile si a bulversa clientii, insa nu este tocmai asa. Skoda a inteles perfect ca exista un potential pe piata in ceea ce priveste segmentul superior clasei compacte iar acesti clienti vor dori o masina mai mare la un pret mai mic.
Octavia insa face un joc dublu, merge si pe mana vechii clientele si incearca sa atraga si o noua patura de partea sa. Este un joc care ar putea deveni periculos daca deja bine cunoscutul model cehesc nu ar avea un renume atat de bun. Masina adopta un limbaj de design care trimite gandul direct la VW si este in realitate un VW mai ieftin, un VW aspirational pentru patura de clienti care nu si-l pot permite. Daca va reusi sau nu sa rupa din clientii clasei superioare, asta ramane de vazut, insa cert este ca devine o oferta mai ieftina pentru o masina mai mare.
Motor
Am avut pe mana o motorizare mai mult decat potrivita pentru iubitorii de benzina de pe la noi. Octavia cu 1.2 TSI si 105 cai putere poate stramba multe nasuri la prima vedere, insa realitatea este cu totul alta. Propulsorul este un clasic VW, un turbo de cilindree mica care se incadreaza perfect in ideologia ecologica a deceniului ce vine. Relatia dintre masina si motor este una perfecta si fara exagerare este si una satisfacatoare. Odata urcat la volan vei observa ca daca vrei mai mult de la masina e de ajuns sa apesi pedala de acceleratie si nu vei fi dezamagit.
Daca este sa punctam si dezamagirile, am putea mentiona din start cuplul de doar 175 Nm, care insa are marele avantaj ca este disponibil inca de la 1.400 rpm. Asadar, nu vei simti ca nu ai cu ce sa pleci de pe loc si vei fi „pacalit” cu agilitatea modelului. Iar pentru a scoate tot untul cailor putere, trebuie sa ajungi cu acul turometrului la 4.500 rpm. Motorul este cuplat o transmisie manuala cu 6 trepte, destul de bine etajata insa cu o cursa cam lunga a schimbatorului.
Cu toate acestea, a meritat experienta mai ales datorita timoneriei bune pe care cutia o are. Un ultim aspect care merita mentionat in dreptul propulsorului este consumul. Cum un consum mixt de 4,9 litri la 100 km pentru o benzina pare sa fie irealizabil in conditii de trafic real, merita sa mentionam ca noi am reusit sa scoatem circa 7 litri la 100 km in oras, cu folosirea sistemului start-stop, insa fara sa menajam acceleratia deloc.
Dinamica & Comportament
Este una dintre cele mai anoste masini la acest capitol, tocmai pentru ca se comporta plictisitor de corect. Este adevarat ca atunci cand fortezi nota, limitele incep sa se autoimpuna, insa pentru ceea ce vrea si ceea ce trebuie sa faca, noua Octavia dispune de comportament ireprosabil. Faptul ca nu-i poti reprosa ceva, nu inseamna neaparat ca este si placut. In ceea ce priveste performantele, lucrurile sunt in limitele decentei.
Vorbim despre un timp de accelerare de la 0 la 100 km/h de 10,3 secunde si de o viteza maxima de 196 km/h. Octavia 1.2 TSI nu-si propune sa fie mai mult decat atat si este exact cat trebuie. Pentru clientii acestei motorizari cu 105 cai putere, performantele sunt tocmai suficiente. In toata aceasta ecuatie importul de tehnologie din cadrul grupului VW isi face simtita prezenta din toate punctele de vedere. Gandita sa fie companionul unei calatorii placute, relaxante si eficiente, noua Octavia face acest lucru intr-un mod natural, cu un echilibru superb si o silentiozitate pe care nu o vei intalni la multe masini.
Versiunile inferioare de motorizare sunt echipate cu suspensie spate cu bara de torsiune, pe cand cele superioare au in dotare un multilink. Aceasta diferenta se simte, insa nu intr-un mod extrem. Directia cu un raspuns bun si tinuta de drum aproape perfecta sunt argumentele principale pentru o calatorie confortabila si relaxanta, promise de noua Octavia.
Design
Fara sa fie deloc un capitol forte la Skoda, stilistica marcii a inceput un proces de maturizare. Noile compacte Rapid si Octavia raspund unei norme de calitate mai inalte insa se aseamana prea mult intre ele pentru a fi diferentiate din punct de vedere conceptual. Exista desigur un plus pentru Octavia, insa nu un plus care sa te faca sa-ti doresti mai mult Octavia decat Rapid. Tot portbagajul mai mare, spatiul interior mult mai generos sau numele brandului Octavia vor cantari in fata unei astfel de dileme. Designerii Skoda au reusit, totusi, sa faca un lucru bun.
Odata aparut noul model Octavia, toata lumea a gandit ca asa ar trebui sa arate si Passat-ul sau reversul acestei logici: noul Octavia, un fel de Passat. Si cum perceptia este totul cand vine vorba despre marketing, putem spune ca designul nu a fost ales intamplator si ca stilistica face jocul unei promovari de-a dreptul viclene. In linii mari, modelul pastreaza designul curat marca inregistrata Skoda, cu o grila clara si chiar usor agresiva in relatie cu tenta celor doua blocuri optice. Cuvantul de baza ramane totusi eleganta, iar ideea generala este ca din punct de vedere estetic, lucrurile au evoluat calitativ odata cu noua generatie.
Interior
Aici se face cu adevarat diferenta intre Rapid si Octavia. Materialele folosite si finisajele sunt la nivel inalt si satisfac mult mai mult decat ceea ce oferea Skoda pe vechea generatie. Asa cum era normal o serie de elemente, cum ar fi display-ul cu functie de activare a butoanelor invizibile, sunt preluate de la VW. Pielea de pe volan sau plasticul moale de pe bord si executarea fina de care dau dovada in general elementele din habitaclu sunt printre castigurile evidente ale acestui model.
Noua Octavia exceleaza prin silentiozitatea pe care o ofera. Spre exemplu, cu radio-ul deschis in timpul mersului nici nu vei auzi motorul. Printre elementele simpatice pe care le-am regasit in interiorul noului Octavia este solutia pentru telefonul mobil montata pe suportul unui pahar sau cosul de gunoi amplasat pe portiera soferului. Daca spatiul interior nu poate fi o problema la Octavia, nici confortul nu mai este una, intrucat nivel calitativ al materialelor este mai mult decat satisfacator. Un minus evident il reprezinta atat configuratia cat si rezistenta scaunelor. Iar plusul absolut ramane portbagajul imens, de 590 de litri.
Concluzie
Skoda Octavia nu este o masina perfecta, insa s-ar putea spune ca este o Skoda care cel putin tinde spre perfectiune. M-am urcat in masina fara nimic in gand, asteptand sa vad ce voi simti. Dupa prima cheie nimic, dupa primul viraj nimic, dupa prima suta de kilometri nimic. Am renuntat la aceasta abordare si m-am hotarat sa dau frau liber gandirii. Si am ajuns la concluzia ca acel nimic care exista este de fapt normalitatea, corectitudinea.
Cand nimic nu te deranjeaza la o masina care nu vrea sa aiba sex appeal, inseamna ca lucrurile sunt asezate tocmai cum trebuie in matca lor si lucreaza pentru tine. Noua Skoda Octavia are un pret de plecare in Romania de la 14.256 de euro cu TVA, pentru versiunea 1.2 TSI cu 86 cai putere. Versiunea testata de noi, cu motor 1.2 TSI si 105 cai putere si cutie manuala cu 6 trepte, are un pret de plecare de la 15.336 euro cu TVA pentru echipare de baza si ajunge pana la 17.000 de euro in functie de dotari.