Blog

Stil clasic, tehnologie moderna

De 8 noiembrie 2013No Comments

Recent, Nikon a lansat un model nou de camera foto care, sub denumirea Df, se prezinta cu un design retro atat de bine realizat incat te poate pacali la prima vedere. Sub invelisul care pare luat direct din anii ’80 se ascunde insa o “mecanica” de ultima ora care se gaseste si pe varful de gama D4. Asta inseamna, in esenta, senzorul full-frame de 16.2 mp.

Ca mai in toate domeniile, o noua moda se lanseaza cu adevarata doar atunci cand este preluata de un mare producator din domeniu care o va prezenta ca pe o idee originala. Cateodata este preluata nu numai ideea, ci intreaga companie cu tot cu angajati.

Nikon a respectat cu strictete “reteta” si a lansat un DSLR de ultima generatie “ambalat” intr-o carscasa inspirata de modelul F3. Nikon apeleaza la sentimente in prezentarea camerei si spera ca designul “fara varsta” va uni sub aceeasi unbrela fotografi entuziasti si profesionisti.

Ideea unei camere retro nu e deloc noua, dar acestea au fost privite mai mult ca o curiozitate decat ca o moda si fac parte dintr-o alta categorie de aparate foto . Nikon “se arunca” cu pretul direct in partea superioara a gamei si este posibil ca acesta abordare sa aiba mai multe sanse de succes, avand in vedere ca orice hipster va dori sa o cumpere. Primul DSLR cu design retro va “da” foarte bine langa mai toate accesoriile care folosesc acelasi concept, fie ca e vorba de o masina sau de un ceas.

Dar ce vrea sa fie de fapt Nikon Df? Cui ii trebuie un DSLR high-end cu design retro? Profesionisti nu se vor desparti de D4 pentru acest model, cu siguranta, insa am observat ca din preluarea comenzilor de la vechile aparate pe film s-a nascut un aparat foto care pare mult mai usor de folosit decat unul cu design modern. Pur si simplu are mai multe comenzi directe catre functiile de baza. Nu mai trebuie sa apesi un buton si sa invarti o rotita pentru a schimba sensibilitatea de exemplu, acum exista un buton dedicat pentru aceasta functie, la fel se intampla si cu timpul de expunere care este setat cu ajutorul unui buton rotativ pozitionat pe partea dreapta a vizorului.  Si asta nu e tot, pentru ca Nikon a mai adaugat o functie care va conta in momentul cand te vei hotara sa scoti din buzunar aproape trei mii de euro. Df este compatibil cu toate tipurile de lentile moderne, adica AF, AF-S si DX, dar si modelele mai vechi, ceea ce face ca designul retro sa nu mai fie doar o “fita”.

Share

Leave a Reply

three × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373