Special

Studiu: Consumul mediu al vehiculelor a scazut infim in ultimii 92 de ani

De 20 august 2015No Comments

masini-clasice

Cand vine vorba despre masini, nu ne putem gandi decat la progres in cei peste 100 de ani de cand automobilul a inceput sa faca parte din viata oamenilor.

Dar in unele directii, si cifrele o arata, dezvoltarea nu inseamna neaparat progres, ba din contra. Un studiu al Institutului de cercetari in Transporturi de pe langa Universitatea din Michigan a descoperit ca economia de carburant pentru masinile din SUA a scazut doar cu 0,65 litri la 100 km in ultimii 92 de ani. Studiul a luat in calcul consumul mediu al tuturor masinilor aflate in circulatie in 1923.

Primul semn al scaderii consumului mediu a fost identificat odata cu criza petrolului din 1973, America necesitand nu mai putin de 5 decenii pentru a constientiza necesitatea reducerii consumului de carburant. A urmat o lunga perioada, pana in 1991, in care consumul mediu inregistrat la nivelul intregului parc auto sa scada cu pana intr-un litru la suta de kilometri. Din 1991 si pana astazi consumul mediu a stagnat, scaderea inregistrata nefiind deloc semnificativa.

Ca orice studiu stiintific si acesta are cateva lucruri de care trebuie tinut cont. In primul rand, modul in care se calculeaza consumul s-a schimbat de-alungul anilor, spre exemplu pentru 1923, nivelul consumului este cunoscut doar ca medie a flotelor de automobile.

Incepand din 1936 si pana in 1965, estimarile de consum sunt separate pentru masini, camioane iar abia din 1966 se cunosc si datele de consum aferente motocicletelor. Oricare ar fi modalitatea stiintifica de lucru, cifrele acestui studiu sunt importante pentru ca fac referire la absolut toate vehiculele aflate in circulatie, iar calculele demonstreaza ca de fapt, in ciuda unor eforturi care par extraordinare din partea producatorilor auto, consumul mediu nu a scazut prea mult in SUA.

Share

Leave a Reply

15 − 6 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373