HighlightSpecial

Studiu: Cum se pot preveni penele de anvelope

De 17 iulie 2018No Comments

Anvelopele se pot strapunge pe tot parcursul anului, insa exista metode pentru prevenirea sau diminuarea daunelor. Perforarile sunt cele mai comune probleme intalnite la anvelope, cauzate de cuie, suruburi si bucati de piatra. 

Trebuie sa sporesti atentia atunci cand conduci in zone in care se efectueaza lucrari de constructie: in aceste zone poti sa dai peste bucati foarte ascutite de piatra sfaramata care gauresc foare usor anvelopele. Atunci cand ploua, acestea pot sa perforeze cauciucul extrem de usor, ajungand chiar sa penetreze benzile de otel situate sub suprafata de rulare”, declara Martin Dražík, Product Manager al Nokian Tyres.

Un nivel mai scazut al presiunii din anvelope poate reprezenta un risc crescut pentru talonul anvelopelor. „Cand presiunea este prea mica, anvelopa este mult mai flexibila, lasand talonul anvelopei predispus la avarii atunci cand trece peste vreun obstacol. In cazul in care acesta se avariaza, anvelopa nu mai poate fi salvata: reparatia acestui tip de deteriorare nu este o solutie recomandata, fiind extrem de riscanta”, explica  M. Dražík.

Faptul ca strapungerile nu sunt ceva iesit din comun este demonstrat si de rezultatele ultimului studiu efectuat pentru Nokian Tyres pe soferii europeni. Pe o perioada de cinci ani, 40% dintre soferii din toate tarile monitorizate au avut, macar o data sau de doua ori, anvelopele perforate. Aceasta problema este cel mai rar intalnita in Germania, unde 69% dintre soferi nu au intampinat o astfel de situatie in decursul a cinci ani.

Cum sa previi strapungerea anvelopei

Strapungerile nu pot fi evitate complet, insa pot fi prevenite si se pot atenua posibilele deteriorari. Pe langa un stil de conducere prevenitv, asigurarea unei presiuni adecvate este foarte importanta. Ultimele modele de masini de pe piata au TPMS (Sistem de Monitorizare a Presiunii din Pneuri), care te anunta in momentul in care presiunea din pneuri scade. Daca masina ta nu este echipata cu acest sistem, ar trebui sa verifici singur, o data la trei saptamani, presiunea anvelopelor.

Presiunea adecvata prelungeste semnificativ durata de viata a unei anvelope. Diferiti producatori de masini ofera recomandari legate de acest subiect care se bazeaza, in principal, pe proprietatile de manevrare a vehiculului si pe confortul din timpul condusului.

In Germania, doar 36% dintre conducatorii auto fac verificari regulate, adica o data pe luna, conform aceluiasi studiu. Situatia este asemanatoare si la restul soferilor europeni precum cei din Polonia, Republica Ceha, Franta si Italia. Soferii bulgari si romani sunt cei care respecta cel mai mult aceasta regula. Studiul a dezvaluit si faptul ca, aproximativ o patrime dintre soferii europeni verifica presiunea din pneuri inainte de un drum lung.

Pastreaza o distanta sigura in trafic

Un alt factor cheie de preventie este pastrarea unei distante sigure fata de vehiculele din fata si din spatele tau. Acesta este si un sfat care iti poate salva viata in cazul in care faci pana in anumite situatii mai periculoase, deci se dovedeste a fi un mod bun pentru a evita situatiile neplacute in timpul sofatului. Din pacate, nu toti soferii respecta aceasta regula. Din rezultatele studiului reiese faptul ca, in medie, putin peste 50% dintre soferii europeni pastreaza o distanta sigura in timpul condusului. Acest lucru este cel mai putin intalnit in Republica Ceha, unde procentajul este de 37%. Cei mai constiinciosi soferi sunt cei din Bulgaria, Italia si Polonia. Oricum, retineti faptul ca, in cazul in care situatia este mai dificila sau perforarea anvelopei se intampla in trafic, apelarea la un serviciu de asistenta auto este intotdeauna o idee buna.

Share

Leave a Reply

twelve − 4 =