Stiri

Studiu: Multi soferi europeni utilizeaza anvelope necorespunzatoare

De 12 decembrie 2017No Comments

A venit din nou acel moment al anului in care anvelopele trebuie adaptate la sezonul rece, insa se pare ca nu toti soferii sunt dornici sa-si monteze anvelopele adecvate pentru masina lor. Potrivit unui nou studiu efectuat de Nokian Tyres, un procent semnificativ din soferii europeni spun ca uneori ruleaza pe anvelope care nu corespund conditiilor predominante de drum si celor meteorologice. Acest studiu indica, de asemenea, faptul ca soferii din Europa Centrala tind sa prefere calitatea in raport cu pretul, in alegerea anvelopelor.

Datele incluse in acest raport se bazeaza pe un studiu efectuat anul acesta de Nokian Tyres, cel mai nordic producator de anvelope premium din lume, in colaborare cu agentia de cercetare Ipsos. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.800 de respondenti din Germania, Polonia, Republica Ceha, Italia, Franta, Romania si Bulgaria. 

Un fapt alarmant adus in atentie de studiul realizat de Nokian Tyres este acela ca exista tendinta ca soferii sa ruleze pe anvelope necorespunzatoare, spre exemplu, anvelope de vara iarna si viceversa. Potrivit studiului, cel mai mare procent de soferi care admit ca uneori utilizeaza anvelope neadaptate sezonului este in Franta: 44%. Cei mai pregatiti in acest sens sunt soferii germani – doar 23% dintre acestia spun ca uneori utilizeaza anvelope necorespunzatoare. Italia, Republica Ceha, Polonia si Romania – celelalte tari incluse in acest studiu – se plaseaza undeva intre aceste doua extreme.

Dar de ce aleg unii conducatori auto sa puna in pericol toti participantii la trafic utilizand anvelope neadaptate la conditiile de drum? La urma urmei, anvelopele de sezon sunt adecvate doar sezonului caruia ii sunt destinate. Explicatiile pot fi fie ca soferii nu au timp sa isi schimbe anvelopele, fie ca nu stiu cand sa schimbe anvelopele sau ca le schimba prea tarziu. O parte dintre acestia pur si simplu isi doresc sa obtina maximul posibil de kilometraj de la anvelopele cu care au echipata masina, inainte de a le inlocui.

„Sunt surprins ca exista inca un numar substantial de soferi europeni care nu respecta caracteristicile functionale si mai ales de siguranta ale anvelopelor si isi asuma riscuri inutile ruland pe anvelope necorespunzatoare. In mod clar o anvelopa de iarna autentica nu poate fi si o anvelopa de vara fiabila si viceversa – o anvelopa de vara sau o anvelopa all-season nu poate oferi o rulare confortabila si sigura pe carosabil umed, inghetat sau acoperit de zapada, in conditii de iarna, precum ofera o anvelopa dedicata acestui sezon,” afirma Martin Dražík, Product Manager, Nokian Tyres.    

Intrebati ce tip de anvelope – de sezon sau all-season – utilizeaza cel mai des, raspunsurile conducatorilor auto au condus la rezultate care variaza de la tara la tara. Potrivit studiului, anvelopele all-season sunt cele mai populare in Franta si Italia, in timp ce celelalte tari incluse in studiu prefera in mod clar anvelopele de sezon.
In ultimii ani, anvelopele all-season au castigat in mod constant cota de piata in Europa Centrala, insa anvelopele de sezon reprezinta in continuare cea mai frecventa alegere. In cele mai multe regiuni, este de necontestat faptul ca anvelopele destinate fiecarui sezon, de vara si de iarna, sunt cea mai buna alegere.

Cu toate acestea, intr-o regiune in care vremea nu are manifestari extreme, iar conducatorul auto doreste sa conduca in siguranta cu acelasi set de anvelope pe tot parcursul anului, anvelopele all-season pot reprezenta optiunea ideala. Spre exemplu, Nokian Weatherproof, anvelopa all-season a Nokian Tyres, ofera o rulare confortabila in toate anotimpurile, aceasta fiind conceputa pentru soferii care necesita o optiune sigura in caz de lapovita sau zapada, dar care, de asemenea, doresc sa ruleze facil si eficient din punct de vedere al consumului de combustibil pe timpul verii.

Pretul nu este considerat criteriul principal in cumpararea anvelopelor

 

In decizia de achizitionare a anvelopelor, marea majoritatea a respondentilor iau in considerare in primul rand calitatea, apoi pretul si in cele din urma, daca anvelopa aleasa este ecologica. In ceea ce priveste acest aspect, rezultatele obtinute in tarile europene incluse in studiu sunt foarte asemanatoare, daca nu chiar egale. Peste doua treimi din respondentii din Franta, Germania, Italia, Republica Ceha, Polonia si Romania spun ca pentru ei calitatea joaca un rol esential in achizitionarea de anvelope. Doar o patrime dintre acestia vede pretul drept cel mai important criteriu de selectie.

Vestea buna este ca soferii par sa inteleaga ca, pe termen lung, o anvelopa premium va fi cel mai probabil o alegere mai ieftina si mai sigura decat un model din clasa economica, o jumatate dintre respondenti considerand anvelopele premium mai sigure. Insa desi siguranta este apreciata in principiu, aceasta nu se reflecta intotdeauna si in actiuni.

Inteleg ca o parte dintre clienti decid pe baza pretului atunci cand cumpara anvelope de iarna, iar puterea de cumpararea a fiecaruia dintre noi difera. Cu toate acestea, calitatea este elementul cheie in achizitionarea anvelopelor de iarna. Dezvoltarea de durata si testarile realizate de Nokian Tyres, cat si inovatiile si capabilitatile tehnice, garanteaza intotdeauna soferilor cel mai inalt grad de siguranta si fiabilitate. O anvelopa premium de calitate este precum centura de siguranta: in marea majoritate a timpului nu ii constientizezi utilitatea, dar in situatii dificile iti poate salva viata, precum si viata celorlalti pasageri,” explica Martin Dražík.

Share

Leave a Reply

15 + 15 =