Stiri

Studiu: Renuntarea la masina in favoarea serviciilor de car-sharing dubleaza costurile

De 22 august 2018No Comments

In momentul aparitiei lor, companiile de car-sharing precum Uber sau Lyft au inceput sa ameninte ideea de a avea in proprietate un automobil. La scurt timp dupa ce si-au consolidat o clientela, in mare parte desprinsa de la companiile traditionale de taximetrie, platformele de car-sharing au inceput sa devina interesante si pentru posesorii de automobile.

Un studiu realizat in SUA de AAA Foundation for Traffic Safety sugereaza ca cei care marseaza pe ideea renuntarii la automobilul personale pentru a utiliza aplicatiile de car-sharing ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte. Un proprietar de automobil parcurge in medie pe an circa 17 mii km. Pentru aceasta distanta, costurile din Occident la companiile de car-sharing ar ajunge anual la peste 15 mii de euro.

Calculand in acest fel, studiul AAA arata ca intr-un an de zile se poate vorbi de un cost dublu fata de cat ar solicita un automobil nou. Insa, acest numar mediu de kilometri parcusi devine problematic pentru studiul AAA, in conditiile in care o parte semnificativa dintre soferi nu parcurg distante atat de mari. In plus, pe langa costurile de achizitie, masinile consuma resurse financiare, fie ca e vorba de carburant, de taxe si asigurari sau de intretinerea lor.

Daca intr-o societate ca America, dependenta de automobil este mare, din cauza distantelor mari, stilului de viata si implicatiilor culturale, in societatile europene lucrurile ar putea sta diferit. Revenind la studiul AAA, merita mentionat ca cei care ar renunta la automobilul personal isi pot reduce necesarul de kilometri parcusi cu automobilul personal astfel incat platformele de car-sharing sa implice costuri mai mici decat se stipuleaza in aceasta analiza.

Share

Leave a Reply

1 × four =