Stiri

Studiu: Soferii sunt indusi in eroare de luminile de zi obligatorii

De 3 decembrie 2018No Comments

Soferii sunt indusi in eroare de luminile de zi de pe automobile si reglementarile legale privind folosirea acestora, potrivit unui studiu realizat de  RAC Opinion Panel pe un esantion de 2 061 soferi.

Analiza sociologica a aratat ca 62% dintre cei chestionati au declarat ca au vazut masini si camionete conducand in conditii de vizibilitate redusa fara nicio lumina aprinsa in spate, subliniind ca au observat ca acele masini aveau lumini de zi in dreptul blocurilor optice frontale. 15% dintre cei intervievati au spus ca nu au observat acest lucru iar 23% au declarat ca nu sunt siguri.

Luminile de zi sunt obligatorii pe toate autoturismele si vehiculele comerciale usoare noi din UE incepand de la 1 ianuarie 2011 doar pentru partea frontala, insa desi nu e e obligatoriu, unii producatori aleg sa le includa si la stopurile din spate.

Cand participantii la acest studiu au fost intrebati daca vehiculul pe care il conduc are lumini de zi, 47% au spus ca nu are, 29% au spus ca il au doar pe fata iar 14% au spus ca le au si pe fata si pe spate. 8% spun ca stiu sigur ca masina lor are lumini de zi pe fata dar nu sunt siguri daca este prevazuta cu asa ceva si pe spate.

Cei care au realizat studiul spun ca rezultatele sunt ingrijoratoare, deoarece soferii care au lumini de zi pe fata pot considera ca au si pe spate, iar in cazul in care chiar nu au, nu mai aprind luminile sau luminile ceata atunci cand conditiile meteo o impun.

Share

Leave a Reply

nineteen + ten =