Teste

Suflet tanar – Test Renault Captur

De 27 august 2013No Comments
; ; ; ; ;

Trăim în epoca mașinilor mici, dar cu posibilități numeroase de personalizare. La modă nu mai sunt motoarele puternice sau zgomotoase, ci gadget-urile sofisticate sau accesoriile originale. Automobilul își schimbă încet, dar sigur, destinul iar noi suntem călătorii săi care stau și asistă la acest spectacol.

După ce a mai trecut din frenezia SUV-urilor, după ce toată lumea (sau aproape toată) s-a convins că nu e loc de aceste mașini în oraș, a început nebunia SUV-urilor mici. Sunt mașinile momentului, iar producătorii auto fac orice pentru a intră pe acest segment de piață. Alianța Renault-Nissan, inițiatorii acestui segment care bate la portile elitismului, n-a mai ținut cont de prezența lui Nissan Juke și a dorit să ofere un post de joc și unui model Renault.

Numele său este Captur și reprezintă viziunea celebrului designer Laurens van den Acker asupra modului în care oamenii ar trebui să se simtă și să calatoresca în mașinile lor. Noul Captur este cel mai important model lansat de Renault în ultimii ani și are tot dreptul să devină cel mai iubit model al mărcii franceze. SUV-ul de segment B este construit pe platforma lui Clio, preia din expertiza lui Nissan Juke, are un design exterior care te prinde la prima privire și un interior cu adevărat revoluționar. Renault a dovedit că n-a dorit pur și simplu să vina în acest segment, ci că a dorit să facă valuri pe acest segment. 

Motor

Impresia lăsată de Captur trebuia să fie una diferită, dinamică din toate punctele de vedere, atât prin înfățișare cât și prin comportament. Pentru a egala senzația vizuală era nevoie de un motor tânăr și modern. Am avut ocazia să ne întâlnim cu varianta 1.2 TCe, un motor mic care să respecte trendul din lumea auto. Mic, dar potent. Vorbim despre 120 de cai putere și și un cuplu maxim de 190 Nm. Sunt cifre excelente pentru o benzină cu cilindreea asta, o dovadă clară a evoluției tehnologice din industrie. Propulsorul pe benzină se comportă exemplar. Pe lângă silențiozitate se remarcă prin agerimea sa ieșită din comun pentru un motor atât de mic.

Pentru a obține maximum posibil, turația trebuia să ajungă în zona celor 4.900 rpm, unde avem disponibili toți caii din dotare, iar momentul maxim este realizabil la 2000 rpm. Când te uiți la Captur, vei vedea o mașină „fun”, însă nu vei bănui că acest „fun” va fi susținut și de ceea ce se regăsește sub capotă. Motorul lucrează în strânsă legătură cu o cutie EDC cu 6 trepte, capabilă să ofere relaxare celui aflat la volan, dar și susținere în momentul în care pedala de accelerație este pusă la treabă. O cutie bine etajata, așa cum este acest EDC, va da satisfacție și la nivelul consumului de carburant.

Cifrele oficiale spun că Renault Captur consumă 6,6 litri în mediul urban și 4,7 litri în afară orașului. Relativitatea consumului oficial este o poveste veche în industria auto, însă adevărul e că totul depinde de modul de pilotare, mai ales la un turbo. Dacă nu veți abuza de acea senzație de fun, dăruită de accelerație, și dacă veți conduce cumpătat, se poate obține o medie de 7,4 litri la 100 km în mediul urban și 5,5 litri la 100 km la drum întins. Însă, dacă SUV-ul este hârjonit mai mult decât e nevoie, costul suplimentar de carburant va veni de la sine. 

Dinamica & Comportament

Cu un motor de 1.2 litri este greu să speri la un sprint extraordinar pe prima sută. Captur se mulțumește cu 10,9 secunde de la 0 la 100 km/h și o viteză maximă de 192 km/h. Sunt performanțe decente pentru un turbo precum acest TCe, dar nu se ridica la nivelul oferit in cazul consumului. Faptul că nu are o tracțiune integrală nu este o surpriză pentru acest segment. Acest aspect este opțional de la un constructor la altul iar Renault a decis cumpătat când nu a oferit noului Captur o versiune 4×4. Ideea e că publicul educat – cel din Occident – știe bine că nu e cazul unei tracțiuni integrale pentru un SUV de mici dimensiuni.

Dacă ne gândim la ținuta de drum, ceea ce a impresionat pentru acest mini-SUV a fost lipsa ruliului. Vehiculul francez a făcut față cu brio chiar și virajelor complicate, acolo unde nu e bine din motive de siguranță rutieră să forțezi prea mult nota. Ne-am fi așteptat la mai puțin confort oferit de suspensie, în urma acestei surprize plăcute oferită pe un drum virajat, dar cumva inginerii au reușit să răspundă cu succes și acestei necesități. Cu o aderență exemplară e greu să dai greș, însă și atunci când forțezi limitele fizicii, vei avea norocul intervenției venite din partea sistemului ESP. 

Direcția este minunată în oraș, volanul fiind extrem de ușor de manevrat, însă îi lipsește corectitudinea politică care se cerea în cazul călătoriilor lungi. Se pare că este o modă în acest segment în ceea ce privește feedback-ul direcției, clienții dorind un volan mai ușor și nu un feedback pronunțat în volan. Cu o gardă la sol ușor înălțată, Captur nu va deveni totuși ceea ce nu este. Adică un campion al drumurilor complicate. Acolo unde asfaltul se termină, e bine să se termine și aventura SUV-ului francez, dacă nu vorbim despre un drum cu pietriș sau un drum forestier lejer. 

Design

Ce putea fi mai frumos la o mașină franceză? Estetica este marca înregistrată a automobilismului francez de volume, iar Captur nu avea cum să dezamăgească. Când îl ai la bord și pe geniul van den Acker, lucrurile depășesc granița normalului. Nu este la fel de sofisticat sau spectaculos ca vărul Juke, dar Captur are o eleganță a lui. Preluat din liniile lui Clio, modelul Renault vorbește limba noii generații și denotă mult caracter, impozanță și nu în ultimul rând modernitate. Nici fluid, nici agresiv, jocul stilistic măsoară cu atenție trendurile și relevă un produs nou, atrăgător.

Proporțiile sunt esențiale în definirea frumosului iar Captur tocmai asta face pe un segment în care regulile nu prea există. Liniile de atac răspund nevoii de personalitate din sinele fiecărui client, iar fluiditatea unor soluții de design are rolul de a exprima mișcarea. Se păstrează tenta sportivă, însă se modelează mult prin posibilitățile de personalizare. Numeroasele nuanțe de caroserie, jantele sportive și jocul de culori de la exterior (cu acoperiș și oglinzi în nuanțe distincte) dau modelului Captur o latură care depășește nivelul obișnuit de atracție.

Interior

Trăim în epoca inovației, singurul element care poate face diferența într-o lume extrem de competitivă. Renault inovează și aduce soluții noi odată cu noul Captur. Odată ce ai deschis portiera, vei păși într-un univers nou. Habitaclul lui Captur seamănă cu celelalte interioare de mașini, însă se îndepărtează de ele la nivel de detalii. Designerii au avut liber să-și facă de cap și ceea ce ieșit va fi placul oricărui posesor de suflet tânăr. Jocul de culori de la exterior revine și la interior, cu alte nuanțe, alte posibilități.

Totul în funcție de dorința posesorului. Odată pătruns în această lume, te vei minuna. Spre exemplu, deschizi ușa torpedoului și vei găsi un sertar colorat, din plastic. Culoarea caroseriei va fi culoare inserțiilor din plastic de pe prizele de aer sau dungilor expresive care dau caracter planșei de bord. Afișajul digital va fi din același film cu volanul acoperit parțial în culoare. Peste acest joc de culori se așterne impozant elementul modern: sistemul multimedia R-Link.  Spațiul este la el acasă în Captur, atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje (portbagaj de 377 litri). Iar R-Link este cireașa de pe tort.

Sistemul înglobează mai multe funcții, de la e-mail, la navigație. Oana este o voce. Și e vocea în limba română a SUV-ului Captur. Cu un accent ușor moldovenesc, vocea va face deliciul pasagerilor aflați la prima experiență cu Captur. Dincolo de acest aspect haios, sistemul de navigație dispune de un afișaj plăcut și un meniu eficient. În linii mari, touchscreen-ul este unul extrem de reușit și, mai important, util. 

Concluzie

Adevărul e că Renault a dat lovitura în acest segment al SUV-urilor mici. Cumva francezii au reușit să repete experiența colegilor de aliantă de la Nissan și au adus în prim-plan o mașină nouă, frumoasă, cu personalitate și multă inovație. Dacă exteriorul este doar atrăgător, soluțiile de la interior oferă imaginea unei lumi noi. Motorul TCe este și el un exponent al viitorului iar toate acestea fac din Captur o mașină aflată cu o generație înaintea pieței. Captur este precum un tânăr la 20 de ani.

Are toată viața înaintea lui, are toată lumea la picioare. El este pregătit, să vedem dacă și lumea e pregătită pentru el. Modelul Renault poate fi achiziționat în România la un preț de 12.600 euro cu TVA pentru varianta standard, prevăzută cu motor 0.9 TCe și 90 de cai putere. Versiunea de top, cu motor 1.2 TCe, 120 de cai putere și transmisie automată, are un preț de 17.200 euro cu TVA. [widgetkit id=68]

Share

Leave a Reply

nineteen − one =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373