Teste

Multifunctional – Test Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech AT6

De 29 septembrie 2022octombrie 7th, 2022No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Citroen a creat o masina extrem de versatila si adaptata atat nevoilor de mobilitate urbane, dar si unui stil de viata activ. Cu 4,16 metri lungime isi gaseste locul perfect in aglomeratia oraselor, in vreme ce inaltimea, aproape 1,6 metri, a fost folosita pentru a aduce multa libertate de miscare la interior. Iar spatiul pe inaltime este de-a dreptul supradimensionat, ceea ce va bucura in special familiile cu copii. 

Dimensiuni de clasa B, interior de MPV

Cei 2,6 metri ai ampatamentului par mai multi in realitate, avand in vedere optimizarea pe lungime. De asemenea, portbagajul cu podea dubla variaza intre 410 si 520 de litri, valori excelente pentru o masina de aceasta dimensiune. In plus, faptul ca sezutul banchetei nu are profilari „curajoase”, coroborat cu podeaua aproape plata, garanteaza o calatorie relaxata pentru trei persoane pe locurile din spate. Oricum, la interior sunt multe spatii de depozitare, cu o nota mare pentru buzunarele portierelor.

Cat despre scaunele frontale, par a fi niste fotolii in miniatura, foarte profilate si  imbracate intr-un textil prietenos, care se regaseste pe cotierele portierelor. Fiind insa un model de segment B – titulatura de SUV inscrisa pe lateralul masinii as comuta-o mai mult in MPV – nu trebuie sa va asteptati la spuma uretanica pe plansa de bord, ori asamblari perfecte. Citroen C3 Aircross are destule plastice rigide si anumite zone (e adevarat, in zona inferioara a habitaclului) in care detaliile nu sunt de top.

 O observatie legata de configuratia pozitiei de condus este ca inclinarea spatarelor scaunelor fata se face prin intermediul unui buton rotatic, ce permite alagerea unui reglaj mult mai precis comparativ cu solutia tip “clicket”. La randul sau, volanul are o plaja mare de ajustare, rezultand o pozitie de condus bine configurabila. Aceasta din urma este un fel de copy/paste de la C3, ceea ce nu poate fi decat de bine. Te vei trezi apoi fata in fata cu un ansamblu curat si simplist, cu foarte putine butoane fizice.

In urma faceliftului de anul trecut Citroen Connect Nav are o interfata noua, de 9 inci, conectvitatea Apple CarPlay si Android Auto sunt incluse. Majoritatea functiilor sunt accesate pe ecranul tactil central, a carui grafica nu mi s-a mai parut la fel de spectaculoasa ca acum 5 ani, cand a fost lansata aceasta generatie. Evident, ca la orice astfel de „tableta” mai sunt si neajunsuri. Spre exemplu, ca sa reglezi temperatura trebuie apasat de cateva ori pentru a intra in meniu, iar daca soferul cauta ceva in meniul de navigatie, pasagerul din dreapta trebuie sa astepte dupa acesta pentru a comuta fluxul de aer de la cap la picioare. 

Modelul testat era echipat optional si cu sistemul Grip Control + Hill Assist Descent, asa ca pe plansa au mai aparut doua butoane aferente acestora. In ceea ce priveste echipametele optionale pentru asistenta condusului, cu care C3 Aircross poate fi imbogatit, amintesc sistemul de supraveghere unghi mort (SAM), cu Asistenta parcare fata / spate + Camera marsarier + Park, Active Safety Brake + comutare automata faruri + alerta atentie sofer + alerta risc coliziune.

Modelul testat avea chiar si incarcare wireless a telefonului plus alte cateva optionale: scaune fata si parbriz incalzite, proiectoare de ceata LED cu funcție cornering, cotiera scaun șofer, Citroen Connect Radio DAB cu funcție mirrorscreen wireless, oglinda interioara electrocroma si vopseau metalizata Red Peperoncino.

Trei cilindri mici si o automata pentru orice situatie

Partea mecanica este deja cunoscuta de la alte modele Citroen. Am avut in test motorul turbo, cu benzina de 1.2 litri si 130 CP, in tandem cu transmisia automata cu convertizor, EAT6. In cea mai mare parte silentios si lipsit de vibratii (doar la relanti si la turatii joase se simte zarva celor trei cilindri), propulsorul trage interesant inca de la 1.700 rpm. Chiar daca, in absolut, valorile cuplului (230 Nm la 1.750 rpm) si puterii nu sunt mari, reprizele sunt incisive, cel putin pana in jurul a 100 km/h.

C3 Aircross ofera multa vivacitate in oras, unde, si datorita transmisiei automate, are o reactivitate laudabila. De altfel, vechile cutii robotizate sunt amintire, iar aceasta transmisie automata cu sase trepte,  trece foarte fluid de la un raport la altul si gestioneaza bine si nevoia de repriza, retrogradand prompt. In programul Sport capata o incisivitate mai pregnanta, insa si o “duritate” in retrogradari, ori in gestionarea treptelor la turatii joase, cand trecerile de la un raport la altul nu se mai fac la fel de lin, ci cu o oarecare bruschete.

Cine isi pune intrebari de genul cum se descurca motorul de 1.2 litri la drumuri lungi, ii asigur ca totul este mai mult decat interesant. O viteza de croaziere de 130-140 km/h pe autostrada poate fi mentinuta in limite foarte rezonabile de confort acustic, iar consumul inregistrat de mine in 95 de km de autostrada, cu o medie orara de 127 km/h si sistemul de aer conditionat pornit a fost de 7,3 l/100 km. Pe drumuri nationale, mers in ritm sustinut, cu o medie orara de 67 km/h, am obtinut o medie de 5,9 l/100 km.

Cu o garda la sol de 17,5 cm si sistemul Grip Control, C3 Aircross are suficiente insusiri pentru a simlifica viata pe zapada sau pe drumuri cu noroi. Cele cinci programe – Standard, Zapada, Nisip, Toate tipurile de teren (noroi, iarba uda etc.) si ASR off – aduc un plus de motricitate prin adaptarea logicii de functionare a controlului elecronic al stabilitatii si tractiunii. 

Cu o asemenea arhitectura, era de asteptat ca directia sa aiba o asistare mai accentuata in toate conditiile, in vreme ce suspensia are o plaja de lucru suficient de mare pentru a absorbi toate denivelarile tipice orasului. Ba in afara drumurilor asfaltate, pe drumuri de macadam, C3 Aircross poate face parcursuri destul de rapide, fara teama de a lovi ceva pe sub caroserie.

Buget si dotari

Ca si o concluzie, modelul Citroen propune un pachet omogen si foarte adaptat drumurilor din Romania si nevoilor din spatiu tipice unui client autohton. Din punct de vedere tehnologic are tot ce este mai bun in grupul PSA, incepand cu sistemul de infotainment si pana la transmisia EAT6 si premiatul motor cu benzina de 1.2 litri.

In plus, faceliftul i-a adus mai multe posibilitati de personalizare, pentru a ajunge la un total de 70 de combinatii intre sapte culori de caroserie, doua nuante de plafon (alb si negru) si patru pachete cromatice. Acestea includ insertii de culoare la nivelul barei de protectie fata, pe carcasele oglinzilor exterioare si pe geamul custode, ce inaugureaza o noua semnatura. La acestea se adauga jantele de 16 si 17 inci cu design nou.

 

Exemplarul testat, in echiparea Shine, porneste de la 26.800 euro, TVA inclus, dar a ajuns in cazul de fata – cu optionalele amintite mai sus – la 27.775 euro. Din echiparea standard a versiunii Shine mai fac parte, printre altele, jante din aliaj de 16 inci, geamuri electrice fata-spate, senzori de ploaie, climatizare automata monozona, proiectoare de ceata LED, oglinzi exterioare rabatabile electric, cruise control si limitator de viteza, volan inbracat in piele reglabil pe adancime si inaltime.

Share