Teste

Familiar/l – Test Citroen C4

De 22 august 2014No Comments
; ; ; ;

Pentru a  rezista în clasa compactă a automobilelor ai nevoie de ceva mai multă cumpătare decât de inspiraţie. Lucru dovedit. Toată lumea automobilistică l-a întâlnit pe C4 acum un deceniu, când marca franceza Citroen îşi lua la revedere de la celebrul, pe atunci, Xsara. Desenat de o chipa care-i cuprindea pe Donato Coco şi Jean Pierre Ploué, primul C4 a fost cu adevărat carismatic.

Excentrismul său, vizibil mai ales la nivelul modelului coupe, a apus odată cu maturizarea inevitabilă şi s-a aşezat ca într-o vatră a destinului odată cu cea de a doua generaţie, lansată în 2010. Trecut de anii tinereţii, Citroen C4 a încetat să mai fie atât de francez năzuind să devină german. La patru ani distanţă, după pleida de modele carismatice DS care au sosit peste noi, îl regăsim pe C4 într-un oarecare anonimat care nu-l reprezintă deloc. Pentru că modelul continuă, şi fără faimă, să aibă  parte de aşa numita decență a clasei compacte, acolo unde dacă dai greş, eşti eliminat fără drept de apel. Fără să dea greş, Citroen şi-a menţinut în viaţa modelul C4 prin câteva calităţi pe care le-am descoperit plăcut impresionaţi.

Motor

 Citroen are un cult al motorizărilor 1.6 diesel, asigurat de celebrul motor Hdi. Dacă acum e deja la modă aceasta cilindree 1.6 diesel şi pentru alţi producători, grupul PSA o promovează de mult. Este şi motivul pentru care propulsorul se aşează perfect sub capota lui C4 şi oferă o satisfacţie nebănuită celui aflat la volan. Disponibil atât în varianta cu 110 cai, cât şi în varianta cu 114 cai putere, motorul se simte şi se comportă mult peste ceea ce ar putea sugera fișa tehnică. Vorbim despre o potență greu de digerat de rivalii săi din segment şi de un travaliu excelent. Reprizele sunt bune iar agilitatea impresioanantă. Responsabili sunt şi cei 270 Nm, momentul maxim motor fiind disponibil încă de la 1.750 rpm.  Diesel-ul 1.6 Hdi este un pariu câştigat pentru orice client. Este recomandabil în varianta cu transmisie manuală, acolo unde satisfacţia şoferului poate deveni maximă.  Aşa cum o spune şi numărul de cai, nu vorbim despre un motor de performanţă, ci de unul decent, orientat către consum. Pe un traseu de aproximativ 500 km, unde am combinat serpentinele cu autostrada, drumul întins şi mediul urban, media înregistrată de noi a ajuns la 5,9 litri la 100 km.

Dacă este să luăm cifrele oficiale, consumul nu a fost excelent, având în vedere că nivelul mixt ajunge la 4,6 litri la 100 km, însă dacă este să studiem atent traseul, care a inclus viteze mari pe autostradă şi un drum cu serpentine,  consumul devine genial. Plus că am reuşit după mai bine de 500 km să ducem maşina cu jumătate de rezervor înapoi, ceea ce vorbeşte deja despre o autonomie de peste 1000 km. Oficial, în mediul urban, acest C4 ar trebui să consume 5,8 litri la 100 km. În cadrul testului nostru, valoarea înregistrată în aglomeraţia urbană a ajuns la 6,6 litri la 100 km, fără să încercăm să conducem economicos. La drum întins, Citroen susţine că poate scoate şi 3,9 litri la 100 km, şi îi poate scoate dacă viteza medie este până în 90 km/h.

Dinamica & Comportament

La nivel de performanțe, nu putem cere prea mult de la o maşină compactă gândită să satisfacă mai ales pretenţiile unui public axat către condusul defensiv. Totuşi, Citroen C4 ajunge la viteza maximă de 190 km/h şi sprintează pe prima sută în 11,4 secunde.  Dacă acceleraţia nu pare să fie cel mai bun argument în favoarea sa, viteza maximă este una impresionantă pentru un C4 care oricât de cuminte ar fi fost proiectat de fondatorii săi, tot şi-a păstrat o latură sportivă. Şi această latură poate fi sesizabilă mai ales în comportamentul vehiculului pe un traseu virajat. Sincer, am subevaluat acest C4 diesel pe care îl credeam închinat celor calmi şi molcomi.

În realitate, mașina se aşează impecabil pe viraje (dacă nu forţezi nota), şi dă dovadă de un comportament dinamic extraordinar pentru ceea ce se vrea a fi.  Născut să fie confortabil, C4 nu face prea multe compromisuri nici când vine vorba despre fermitatea cu care se ţine prins de asfalt. Este un câştig al celei de-a doua generaţii, un câştig care înseamnă mai puţin ruliu, chiar dacă atunci când ne jucăm prea mult cu pedala de acclerație apare tendinţa de subvirare, comportament corectat de prezenţa ESP-ului. Ţinuta de drum îşi moşteneşte marca când vine vorba despre confort. C4 pare să fie făcut după criteriile de calitate ale drumurilor de la noi, iar la drum lung, suitele de denivelări din asfalt ajung să contribuie mult mai puţin la disconfortul ocupanţilor. Din păcate, direcţia nu ajută prea mult la pilotajul sportiv pe serpentine,având un feedback sub nivelul aşteptat. Însă, acest lucru o face mai plăcută în mediul urban.

Design

Designul nu este rău, însă nu ne putem abţine să nu comparăm maşina cu ceea ce a fost înainte. Nonconformismul lui C4, un motiv pentru care mulţi clienţi au spus DA în fața modelului, a dispărut începând cu 2010. Estetica s-a aşezat cuminte în matca maturizării, pierzând mult din capitolul excentricitate.  Este greu de acceptat încercarea francezilor de a cuminţi modelul,dorind probabil să agaţe din clienţii uşor mai în vârstă. Lucrurile şi-au pierdut din consistenţă şi chiar din originalitate. C4 a pierdut mult la impresia artistică, dacă este să facem comparaţia. Judecat la rece, modelul prezintă un design totuşi atractiv pentru partea frontală şi clar neinspirat pentru spate, acolo unde stopurile de lumini nu sunt deloc reuşite iar impresia generală mai poate fi salvată cu micul eloron desprins din linia acoperişului. Una peste alta, noul Citroen C4 nu mai este ceea ce obișnuia a fi.

Interior

Interiorul este o continuare firească a lucrurilor care au definit esenţa lui C4 până aici. Cu alte cuvinte, în habitaclu regăsim ideea de confort,  existenîn dinamica maşinii, şi ideea unui design cuminte, aşa cum este exteriorul modelului. Este adevărat că habitaclul câştiga la nivel calitativ, folosind un plastic moale, însă nu se leapădă de obiceiurile mai vechi ale unor materiale mai puţin plăcute la atingere. Din păcate, modestia în materia de design exterior, continuă şi la nivelul designului interior. Dacă stai să te gândeşti, Citroen C4 nici nu mai pare francez din acest punct de vedere şi bate anemic la poarta unor automobile pe care nu are cum să le egaleze.

În primul rând, merită salutat scaunul confortabil pe care C4 îl oferă, un partener de încredere pentru călătoriile lungi. În al doilea rând, menţionăm modul plăcut în care se aşează funcţiile pe volan sau cursa precisă şi timoneria bună a schimbătorului. Dacă socotim şi numărul spaţiilor de depozitare sau nivelul spaţiului interior, C4 pare pare într-adevăr mirific. Însă, diavolul stă în detalii. Şi aici te poate supăra un C4. Chiar dacă am avut parte de nivelul de echipare Exclusive, chiar dacă actuala generaţie este de ceva timp pe piaţă, lipsa unui sistem de navigaţie este totuşi supărătoare.

Lipsa unor buzunare în care să bagi măcar o sticlă cu apă este la fel de enervantă.Citroen încearcă să pluseze prin o serie de elemente absolut ciudate. Nivelul bun al materialelor era suficient, dar Citroen doreşte să epateze printr-un masaj manual în scaune care nu are nicio treabă cu ceea ce se vrea de la o astfel de dotare sau cu funcţii precum reglajul luminozităţii şi a cromaticii ceasurilor de bord, ori cu funcţia de reglaj a nivelului de zgomot făcut de atenţionările sonore. Designul neatrăgător al interiorului ar fi fost uşor iertat dacă în schimb Citroen plusa printr-o ergonomie bună, un lucru neapărat de corectat pe următoarea generaţie.  Dar cum ideea de spaţiu interior există iar calitatea materialelor folosite este foarte bună, te poţi simţi bine intrun C4 cu toate minusurile sau lucrurile mai puţin reuşite ale lui. 

Concluzie

Într-un fel, este extrem de ciudat de catalogat acest C4. Pentru că pare să schimbe echilibrul dintre calitățile si defectele unui Citroen. Una peste alta, Citroen a câştigat nesperat pe anumite părţi, dar a pierdut lamentabil tocmai când îi era la îndemână să câștige. 

Citroen C4 are un preţ de plecare, în România, de 15.542 euro cu TVA, dar poate ajunge, în echipare de top şi cu motorul diesel 1.6 Hdi, la un preţ de 20.642 euro cu TVA, excesiv de mult pentru o maşină cu doar 114 cai putere.{gallery}Test Citroen C4{/gallery}

Share

Leave a Reply

one × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373