
În 1Q84 apar cu nonşalanţă două luni pe cer. Una e Luna normală, cea pe care americanii au aterizat, iar a doua e o Lună nouă, care nici măcar nu încearcă să fie ca Luna cea veche. E doar mai mică, verzuie şi are forma unui bob de fasole verde. Dar pe cer, Haruki Murakami a vrut să arate cu siguranţă două luni în acelaşi timp. Două luni şi o lume nouă.
Honda, marca japoneză de tradiţie, a vrut să ne arate şi ea două luni pe cer. Una este este Civic- Luna pe care o ştiam cu toţii -, iar a doua, deloc malignă că în cazul 1Q84, este Civic Tourer.
Este primul break care soseşte în gama lui Civic, soseşte şi anunţă o lume nouă, ca şi când 1984 nu mai există şi ne aflăm în 1Q84.
Dacă noul Civic hatchback a cărat cu el în spate moştenirea prea grea a vechii generaţii, noul Tourer se dezbraca estetic de orice inhibiţii şi ia forma unui cămin perfect pentru familiile tinere atrase cu precădere de designul modernist.
Motor
Honda încă poate căra în spate bagajul tradiţiei şi continuă politica motorului natural-aspirat, când toată lumea a virat către moda turbo. Din motive economice sau poate din simplă încăpăţânare a lucrului bine-facut, Honda scoate în faţă, şi în cazul noului Civic Tourer, propulsorul 1.8 i-VTEC. Deja clasicul motor Honda, perfecţionat continuu de inginerii niponi, dezvolta 142 de cai putere, disponibili la 6.500 rpm, şi un cuplu maxim destul de mic, de 174 Nm, realizabil destul de sus, la 4.300 rpm.
Aşadar, fără nicio îndoială, avem un nou motor Honda de turaţie, un motor care răspunde perfect unui pilotaj dinamic şi are mai puţin grijă de consum. Varianta diesel, cu motor 1.6 de 120 cai putere, este orientată către familie, în timp ce motorizarea pe benzină se adresează celor aflaţi în căutarea unui oarecare dar obligatoriu zvâc. Motorul, şi în acelaşi timp şi consumul, poate fi calmat în modul de rulare ECO, indicat şi excelent pentru călătoriile urbane, dar îşi arăta tot farmecul când butonul ecologic este dezactivat iar pedala de acceleraţie nu este deloc ocrotită.
Adevărul este că cel mai mare rival al acestui motor este consumul şi este cel mai mare rival în raport cu unitatea diesel oferită de Honda. Oficial, şi japonezii nu prea mint când vine vorba despre consum, Civic Tourer 1.8 consuma 7,8 litri în regim urban şi 5,5 litri la sută în afara oraşelor. Însă la acest motor, aceste cifre pot fi visate doar dacă eşti un şofer antipatic de cumpătat şi extrem de prudent cu apăsarea acceleraţiei. În cadrul testului nostru, consumul urban a depăşit 9,5 litri la 100 km iar cel din afară urbei s-a situat undeva peste 6 litri la 100 km. La drum de autostradă, dacă rulezi cu viteză constantă de 130 km/h, vei înregistra o medie de circa 7,7 litri la 100 km.
Dinamica & Comportament
La nivel de performanțe, Honda Civic Tourer se poziţionează decent cu un 9,4 secunde pentru segmentul 0-100 km/h şi excelează la viteză maximă – 210 km/h. Cei care adoră plecările rapide de pe loc vor fi încântaţi de acel zvâc al motorului, disponibil însă doar dacă turaţia e pe măsură. Din punct de vedere dinamic, modelul nu arată semnul niciunei dezamăgiri, dacă ar fi să ne gândim la nouă generaţie a lui Civic, de unde îşi trage şi Tourer-ul seva.
Suspensia fermă oferă protecția necesară într-un viraj complicat, chiar dacă ruliul îşi face simțit uşor prezența, vehiculul rămâne pe trasa ideală. În oraş, robusteţea vechii generaţii Civic, cea sportive, dispare cu desăvârşire, lăsând loc unui automobil comod şi confortabil. Dacă fanii pilotajului sportiv vor avea motive să se plângă, şoferii normali au toate ingredientele unui break aproape perfect. Faptul că suspensia este reglabilă dintr-un buton nu poate fi decât un bonus acordat oricărui şofer. Direcţia este moale şi satisface mai ales în mediul urban, dar n-ar fi stricat o fermitate mai mare la drum lung.
Design
Odată ce înaintezi în vârstă, începi să ai o afinitate mai mare pentru break-uri. Începi să vezi ceva care tot timpul era acolo, dar care nu ţi-a sărit niciodată în ochi. Ca o a doua Lună de pe cer. Tot la fel de adevărat este că break-urile aduc o lentoare, dacă nu fizică, una stilistică, problemă rezolvată în cazul lui Civic Tourer. Dacă la nivel de detalii hatchback-ul a reuşit să dezamăgească în comparaţie cu ceea ce a fost în trecut, venirea break-ului şi ţinuta lui generală absolut atrăgătoare face uitate toate necazurile actualei generaţii Civic.
Aspectul posac al vechilor break-uri lasă loc unei estetici sexy, dominată de liniile dinamice şi forme agresive. Felul în care elemente ca blocurile optice, pragurile laterale, hayonul sau mânerele uşilor se aşează în corpul break-ului ridică estetic modelul Civic Tourer chiar peste înaintaşul său hatchback. Cumva, formele se integrează mai bine în acest fond alungit al modelului Tourer.
Interior
Pentru că este un break iar un break a fost întotdeauna o maşină de familie importanța spaţiului interior devine primordială. Honda dă chiar şi o lovitură de imagine la acest capitol, anunţând cel mai mare portbagaj din segment, detronând astfel Skoda Octavia Combi. Aici, japonezii aduc ceva nou, nemaivăzut. În mijlocul portbagajului se afla un mare compartiment secret, care poate fi demascat dintr-o singură manevră manuală şi poate depozita o serie de obiecte pe care nu le vrei la suprafaţă. Dintr-o simplă apăsare de buton, bancheta din spate se rabatează şi exinte enorm capacitatea de 624 litri a portbagajului.
Dacă la exterior nu prea sunt urme ale aspectului utilitar, la interior lucrurile stau cu totul altfel. Dincolo de aspectul esenţial al portbagajului, Civic Tourer nu este nimic altceva decât un Civic în cabină. Bordul orientat către şofer continuă să fie brăzdat de liniile futuriste şi multiple display-uri, consola este în schimb cumpătată şi prezintă spaţii de depozitare extrem de utile. Un cuvânt de spus ar fi şi despre scaunele care oferă un confort excelent la drum lung.
Concluzie
Imitând condiţia de hatchback, Civic Tourer reuşeşte să o depăşească și să fie un break cu pretenţii de shooting brake. Constructori de maşini care nu se strică, maşini care merg şi merg bine, cei de la Honda au ales ca de data aceasta să scoată în față ambalajul. Designul lui Civic Tourer vorbeşte de la sine dar poate fi o armă cu două tăişuri. Recomandându-se ca un model de familie, Civic-ul în varianta lui de Tourer poate speria din clientela tradiţională însă cu siguranţă nu va fi ocolit de cei mai tineri. Honda a învestit, într-un fel, în latura emoţională, reuşind un model care poate deveni aspiraţional pentru cei aflaţi în pragul unei viitoare familii. Peste toate acestea tronează preţul, care începe de la 18.712 euro cu TVA pentru versiunea pe benzină cu 142 de cai putere şi transmisie manuală.
Nota: Sinfonietta de Leos Janacek, lucrare muzicala cu care isi incepe Haruki Murakami romanul 1Q84.
{gallery}Test Civic Tourer{/gallery}