Teste

Traditie continuata – Test Skoda Fabia 1.0 TSI 110 CP DSG

De 30 septembrie 2022octombrie 7th, 2022No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Fie ca vorbim despre Fabia, fie despre Octavia – practic, cele doua modele care au condus revirimentul marcii imediat dupa preluarea de catre Grupul Volkswagen – sunt cateva insusiri regasite la toate generatiile. Spatiul interior si portbagajul peste media clasei, o mecanica solida cu suspensia aproape indestructibila, materiale interioare mai bune, in general, decat ale concurentei si, de ce nu, motoare de cilindree mica, supraalimentate.

Cea de-a patra generatie Fabia, in testul de fata, vine cu un 1.0 turbo de 110 CP, cuplat la transmisia automata DSG, practic acelasi grup motopropulsor ca la generatia precedenta. Insa notam si multe noutati, in special pe partea de infotainment si a sistemelor de asistenta la condus, a designului si rafinamentului la rulare.

Crestere dimensionala, interior complet nou

Noul model s-a implinit binisor comparativ cu generatia inloocuita, fiind cu 11 cm mai lunga si depasind astfel pragul celor 4 metri (4.108 mm). Foloseste platforma MQB AO a grupului VW, care ii confera multe avanataje la capitolul confort si rulare comparativ cu Fabia Mk3. Surprinzator, dar noua Fabia nu ofera electrificare absolut deloc, nici macar mild hybrod, desi in gama Octavia are inclusiv un PHEV.

Si spatiul destinat pasagerilor din spate poate fi asemanat cu al unor modele compacte, ampatamentul crescand cu 94 mm, pana la valoarea de 2.564 mm. Iar aici trebuie sa fac o mentiune, pentru ca doar cei care vor sta pe extremele banchetei vor beneficia de aceste conditii. Pe mijloc sezutul este oricum mai tare, insa principalul impediment il aduce tunelul median, inexplicabil de gros pentru o masina care nu ofera tractiune integrala.

Ampatamentul are cea mai spectaculoasa crestere comparativ cu vechea generatie, de 94 mm, ajungand la 2.564 mm. Scaunele fata ofera destul loc chiar si pentru o persoana mai corpolenta, nu sunt inghesuite si au reglaj cu buton rotativ. In ceea ce priveste pozitia de condus, mi-ar fi placut o proximitate mai mare a cotierei integrata in panoul portierei, pentru a putea conduce cu cotul sprijinit pe ea.

Oricum, intreg interiorul este nou, de la volan (pe modelul testat este cel Sport, cu treiu brate, contra sumei de 105 euro) si pana la instrumentarul de bord digital Virtual Cockpit cu ecran de 10,25 inci, extrem de lizibil si cu multe informatii disponibile pentru sofer (din nou, in traditia Skoda).

Sistemul de infotainment, propune, in functie de echipare, display de 8 sau 9,2 inci si conexiune Apple CarPlay si Android Auto. Se remarca combinatia intre aeratoarele rotunde pe extreme si cele angulare de pe mijloc – intr-o pozitie pe care o consider cam joasa, unde se regasesc si cateva comenzi fizice pentru climatizare.

Ceea ce se evidentiaza ca un plus in noua Fabia este ergonomia curata. Comenzile sunt asezate acolo unde trebuie, exista taste dedicate unor fuctii uzuale, rapide, iar sistemul de infotainment are o grafica si o logica ce nu iti dau absolut nici o bataie de cap. Navigarea prin meniuri se face usor, stii mereu de unde ai plecat si ce pasi ai facut.

Ambianta este mult schimbata de cromatica tapiteriei si de insertiile de textil de pe plansa de bord, ceea ce conteaza intr-o masina din acest segment. Asa cum spuneam mai sus, Skoda este o masina practica, iar aici nu se dezice nici aceasta fabia, in care accesul este foarte facil, cu portiere spate decupate generos si care se deschid la un unghi destul de mare.

 Apoi, am regasit o gramada de solutii interesante de depozitare, specifice modelelor din Mlada Boleslav: cunoscuta umbrela din panoul usii soferului, racleta de gheata din interiorul capacului de la rezervor, buzunarele mari din usi, locasuri inculsiv pentru monede, buzunare matlasate pe spatarul scaunelor fata pentru telefoanele si minitabletele pasagerilor din spate, polita textila suplimentara in portbagaj. Ba chiar o reinterpretare a manerului de cauciuc pentru tragerea hayonului, ce are o forma mai ergonomica acum.

DSG-ul aduce un plus micului motor cu trei cilindri

Motorul cu trei cilindri  de 999 cmc este acelasi de la vechea generatie si dezvolta 110 CP la 5.500 rpm, respectiv 200 Nm intre 2.000 – 3.000 rpm. Sunt valori care par mai mari in practica, acolo unde Fabia are nerv si vivacitate.

Timbrul particular al motoarelor cu trei cilindri, se regaseste la relanti si la turatii joase, insa marele merit al transmisie cu doua ambreiaje este ca reuseste sa elimine cea mai mare parte a vibratiilor. Diferenta intre a fi cuplat cu o manuala si cu acest DSG devine semnificativa in domeniul zgomotelor si vibratiilor, atat de mult, incat ai senzatia uneori ca sunt motoare diferite. Asa ca, inclusiv pentru aceste avantaje, eu recomanda transmisia automa.

In practica, masina raspunde rapid inca de la turatii joase, fiind mereu pregatita pentru a depasi sau a exploata o bresa facuta in trafic. Cele sapte trepte sunt etajate fara repros, iar cuplarile si retrogradarile se fac omogen in marea majoritate a timpului. Mai sunt situatii, in general la turatii mici, ori in programul Sport cand apar mici socuri, induse de o “nehotarare” a cutiei privind raportul pe care sa il furnizeze.

Micul 1.0 TSI lasa o impresie de motor mai puternic decat este in realitate, pentru ca, sprijinit de transmisie, pare ca pastreaza mereu o rezerva de demaraj. Chiar daca la viteze mari nu se mai poate vorbi de redemaraje rapide, ci mai mult de o promptitudine in a prinde raportul optim si niste Nm la inceputul reprizei. La o adica, mai sunt si padelele din spatele volanului, de incercat pe drumuri virajate.

Suspensia a fost calibrata astfel incat sa induca un ruliu ponderat in viraje, concomitent cu o filtrare cinstita a denivelarilor, chiar ruland pe jante de 17 inci cu anvelope 215/45i. Dar acestea vin cu un zgomot de lucru perceptibil in cazul trecerii peste linii de tramvai, imbinari ale podurilor sau denivelarile transversale pentru incetinire. Directia vine cu o asistata generoasa, nu va asteptati la un feedback sportiv si nici la o promptitudine taioasa. In schimb, are precizie si progresivitate, ceea ce pentru clasa si destinatia masinii sunt foarte in regula.

Cat priveste consumul, cu 135 km/h setati pe cruise control (motorul fix la 3.000 rpm) am parcurs autostrada Bucuresti-Ploiesti, in sensul catre Ploiesti (deci in usoara urcare), cu un consum de 6,9 l/100 km.

Cu inca 110 km rulati pe drumuri nationale si drumul de intors pe autostrada, media dupa 220 km a fost de 6,2 l/100 km. In oras se poate lua in calcul un consum situat intre 7 – 9 l/100 km. Dupa 527 km rulati (aproximativ 100 km in oras, 240 km pe autostrada si restul pe DN), cu o medie de 57 km/h, am predat masina cu o medie de 6,7 l/100 km.

Concluzii

Noua Skoda Fabia duce mai departe succesul precedentelor generatii, aducand un salt foarte mare la nivelul sistemului de infotainment, al designului interior si al noii platforme tehnice. Combinatia 1.0 TSI cu transmisia DSG este, probabil, cea mai de cumparat configuratie, ce ofera balansul optim intre performante, consum si pret.

Sigur, mai este versiunea entry level, 1.0 aspirat, care va fi preferata mai mult de operatorii de flote,iar 1.5 TSI de 150 CP nu se afla inca in configuratorul pentru Romania. Acesta oricum va avea cel mai mare pret – in cazul in care se va comercializa si la noi -, iar clinetii ei vor fi acei pasionati ai marcii, care vor o masina de oras rapida, dar cu care sa se distreze in drum spre munte. DSG-ul ramane cea mai echilibrata transmisie cu doua ambreiaje din segmentul popular.

Concurenta a adus, la randul ei, transmisii echivalente – DCT, EDC, EAT – dar care nu sunt la acel nivel de fine tuning care conteaza in viata de zi de zi. In ceea ce priveste TSI-ul de 1 litru, aici diferenta nu mai este la fel de puternica precum in cazul transmisie.

Grupurile Hyundai-Kia, Stellantis, Renault au deja in game motorizari de 1.0 sau 1.2 litri, tot cu trei cilindri, tot turbo, cu performante pe alocuri mai bune. Sa nu uitam si de faptul ca Fabia nu are nici o solutie electrificata, iar modele precum Yaris, Jazz sau chiar Clio, au sisteme hibrid atat de performante, incat reusesc consumuri urbane de 4 – 5 litri/100 km.

Spatiul interior, rigoarea asamblarilor, felul in care se apasa butoanele, calitatile rutiere sunt capitole la care noua Fabia ia note mari. Si, ca sa dau si un orizont de pret, sunt disponibile doua versiuni de echipare, Ambition si Style. Modelul de baza, cu motorizarea 1.0 MPI aspirat, transmisie manuala cu cinci trepte porneste de la 15.357 euro, TVA inclus. Modelul de fata are pret de lista de 20.367 euro, cu taxe incluse.

 

 

Share