Blog

TIFF13, editia 2014

De 2 iunie 2014No Comments

De la Londra, Marea Britanie ameninta cu iesirea din UE, la Madrid, Regele Spaniei abdica, dar sunt lucruri care nu ne intereseaza. Nu ne intereseaza pentru ca la Cluj a inceput TIFF13 2014, cum s-ar spune, o editie cu noroc.

Nu trebuie sa fii mare cinefil pentru a sti ca in timpul TIFF-ului e bine sa mergi la Cluj. Acolo totul incepe sa fiarba, la fel ca un gulas bine intentionat.  Pe strazile lui, cu caldaram sau fara, se agita trecand ca pentru prima data un festival de film. Mereu e la fel si mereu e ceva nou, cum mereu e frumos la Cluj. Filme, baruri misto, petreceri cu duiumul si iar filme.

Multi turisti, unii straini. Clujul, cu aerul lui de oras parasit in timpul verii incepe anotimpul cu cea mai mare aglomeratie pe care o poate cunoaste. Taximetristii simpatici si carciumarii care inchid terasele la orele prestabilite nu pot decat sa-ti dea o atmosfera austro-ungara. Dincolo de aceste lucruri, e mult film la Cluj, la TIFF. Mult film bun, chiar. Editia din acest an a inceput cu proiectia filmului Philomena (regia Stephen Frears), nominalizat la Oscar anul acesta, si va continua cu vreo 700 de invitati printre care se numara actritele romance care duc noul val cat mai sus – Anamaria Marinca, Olimpia Melinte, Cristina Flutur, membra a juriului.

Sa nu uitam participatiile de marca din lumea filmului de arta, precum cineastul polonez Krzysztof Zanussi sau Michael Kutza, director al Festivalului Internațional al Film de la Chicago, si el membru al juriului. Sub regia lui Tudor Giurgiu se regaseste o echipa numeroasa, care face in fiecare an mai bine ceea ce nimeni nu a reusit in mod colectiv pana acum pe la noi – un eveniment cu renume international

Share

Leave a Reply

15 − 2 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373