
Chiar daca dieselul a disparut din gama Captur, Renault a facut oferta de motorizari inca si mai interesanta, prin adaugarea unei versiuni plug-in hybrid, respectiv a unei motorizari bi-fuel, benzina-GPL. Pe aceasta din urma o avem in testul de fata si voi intra in subiect chiar de la partea tehnica.
Sistemul de alimentare cu GPL face echipa cu motorul 1.0 TCe, rezervorul de gaz de 40 de litri luand locul rotii de rezerva, care a fost inlocuita cu un kit de pana. Busonul de alimentare a avut loc langa cel de carburant, ceea ce face ca din exterior sa nu existe detalii speciale de evidentiere a motorizarii. De asemenea, la interior exista doar un comutator rotund, in dreapta volanului, pe plansa de bord, de unde se schimba intre GPL si benzina, in vreme ce computerul de bord afiseaza si autonomia pe care masina o mai are cu cantitatea de gaz din rezervor.
Comportament similar, fie benzina, fie gaz
Motorul cu trei cilindri este anuntat ca avand 100 CP, fata de 90 CP cat au versiunile 1.0 TCe exclusiv cu benzina. Trebuie stiut faptul ca cei 100 CP/5.000 rpm sunt furnizati doar la functionarea cu GPL, datorita posibilitatii de eficientizare a proceselor de injectie si ardere, ce au permis ca emisiile sa ramana in standarde. In practica nu se simte nici o diferenta intre functionarea cu GPL sau benzina.
Pornirea motorului se face pe benzina si comutarea pe gaz imediat automat. Fiind un motor cu trei cilindri, va avea un mers mai putin regulat in primele 10 – 20 secunde de functionare. Nici ca sunet nu se aude rau, in sensul in care turatiile inalte raman ponderate in registrul sonor, iar motorul se simte bine imediat ce trece de 2.000 rpm, dupa care trage constant si cu aplomb pana la viteze de 100 – 110 km/h. Dupa aceasta valoare, reprizele nu mai au aceeasi vivacitate, cuplul nefiind unul spectaculos.

De asemenea, lipsa treptei a sasea se simte la mersul pe autostrada, unde atmosfera ar fi putut deveni mai relaxata din punct de vedere al turatiei motorului. Altfel si in oras si pe drumurile nationale, micul motor turbo este prompt, trage liniar si nu lasa impresia ca are doar 999 cmc.
Este prezent si sistemul Multi-Sense, cu cele trei moduri de rulare, Eco, My Sense si Sport, destul de diferite intre ele. Ca idee, chiar si in Sport, directia urmeaza setarea generala a masinii, de confort, usor de actionat in oras, dar cu un feedback discret la viteze mari. Frana in schimb nu mi s-a parut foarte modulabila, in special la viteze urbane si tot in oras am descoperit ca sistemul Start/Stop este foarte lent in repornirea motorului, in special cand este activa functia Autohold.
Din punct de vedere al consumului, orasul isi cere tributul in 8-9 litri/100 km benzina si undeva la 10-11 l/100 km GPL, in vreme ce pe drumurile extraurbane se poate merge cu 6 l/100 km, respectiv 8 l/100 km. La un simplu calcul, luand in considerare ambele rezervoare (cel de benzina re 48 litri), Captur are o autonomie la drum lung in jurul a 1.200 km, ceea ce nu e rau deloc.

Interior dominat de sistemul de infotainment
Habitaclul reprezinta un pas urias inainte facut de Captur, iar in configuratia de fata avem tot ce are mai bun in materie de interfata. Adica enorma tableta pozitionata vertical, de 9,3 inci (optional 300 euro) si instrumentarul de bord TFT de 10 inci . Plansa de bord cu consola “plutitoare” aduce doua etaje de depozitare si chiar un locas special destinat cartelei (oricum, masina are keyless entry & go). Materialele sunt neasteptat de bune calitativ, nu numai in zonele de contact frecvent, ci pana spre partea inferioara, la nivelul buzunarelor de pe usi si al torpodoului Easy Life de tip sertar, foarte incapator si preluat de la vechea generatie.
Scaunele sunt desenate bine, au suport lateral generos si tetiere de tip virgula, pe care le poti regla milimetric. Foarte bine stau si pasagerii din spate, gratie unei banchete culisabile longitudinal. Renault Captur se numara printre putinele modele din segment care ofera aceasta facilitate. Sunt 16 cm inainte/inapoi, iar in functie de necesitatile de transport se poate jongla cu spatiul pentru bagaje (536 litri maxim si in jur de 420 litri cu bancheta la maximin spate) sau pentru pasageri.

Personalizare exterioara maxima
Captur TCe 100 GPL este disponibil in prima si a treia echipare din cele cinci ale gamei, respectiv Zen si Intens, cu preturi de pornire de 18.390 euro si 20.290 euro, TVA inclus. La Intens, modelul testat de noi, luminile creeaza semnatura luminoasa, in forma literei C, inclusiv la stopuri, o premiera in gama Renault. Acum poate fi dotat cu jante mai mari decat vechea generatie, de pana la 18 inci (optional, 300 euro). Alegerea va fi cu atat mai dificila cu cat sunt disponibile 11 nuante pentru caroserie, 4 pentru plafon si 3 pachete de personalizare exterioara, ceea ce inseamna un potential de 90 de combinatii, cele mai multe disponibile in segment.
Intens ofera in standard aer conditionat automat, scaune fata incalzite, sistem multimedia de 7 inci cu navigatie, afisaj de bord TFT de 7 inci, Multi-Sense, senzori de ploaie, cruise control, recunoasterea indicatoarelor rutiere, asistent la mentinerea benzii de rulare, asistent faza lunga, frana de parcare electrica cu functie Autohold.