Stiri

Cu un profit imens in 2013, Toyota ajunge la o rezerva de 40 miliarde $

De 6 februarie 2014No Comments

Toyota a depasit perioada recall-urilor de milioane de masini sau cea dezastrelor naturale din Japonia si a revenit la sume exorbitante ale profitului. Spre exemplu, in ultimul trimestru din 2013, profitul marcii nipone a ajuns la 4,3 miliarde de dolari, de 4 ori mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2012.

Compania condusa de Akio Toyoda, nepotul fondatorului marcii, a revizuit in plus estimarea privind profitul pe anul fiscal 2013, care se incheie in Japonia la 31 martie. Suma vehiculata este de 18,8 miliarde de dolari.  In aceste conditii, Toyota ajunge la un capital de circa 40 de miliarde de dolari.

Practic, prima companie auto a lumii sta pe o adevarata comoara de bani, insa gestionarea lor este problematica. Specialistii vin cu diverse solutii: unii spun ca o parte din bani vor merge la plata dividendelor in timp ce alti bani vor fi reintrodusi in circuitul economic, prin intermediul unor investitii care vizeaza dezvoltarea companiei.

Toyota a anuntat deja ca 30% din profit va merge spre plata dividendelor  iar constructia de noi fabrici va fi amanata pana in 2015. Toyota va continua sa respecte politica de a construi masini acolo unde exista cerere, de a produce pe pietele care consuma. Bazandu-se pe aceasta filosofie, Toyota cauta sa maximizeze productivitatea fabricilor existente.

O zona in care Toyota ar putea investi masiv este China, unde VW a anuntat investitii de 19 miliarde de dolari iar GM de 11. Toyota se confrunta in China, insa, cu puternicul curent anti-nipon, care dateaza din Al Doilea Razboi Mondial, motiv pentru care a decis sa mareasca productia doar cu 990.000 unitati pana in 2015. 

Share

Leave a Reply

three × three =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373