Stiri

Toyota lanseaza in China modelul electric bZ3, cu baterie BYD si autonomie 600 km

De 26 octombrie 2022No Comments
; ; ; ; ;

bZ3 este al doilea model electric din seria Toyota bZ, dupa SUV-ul bZ4X, care va fi produs si vandut exclusiv in China. Toyota a colaborat cu BYD, care a dezvoltat o baterie LFP (lithium iron phospate), ce asigura o autonomie de peste 600 km in ciclu de testare chinez CLTC (mai optimist cu 15-25% decat WLTP).

In plus, obiectivul a fost ca bateria sa isi mentina 90% din capacitate dupa 10 ani. Japonezii au mizat pe o eficientizare aerodinamica semnificativa, obtinand un Cx de 0,218, mai mic decat al lui Tesla Model 3 (0,23). Modelul american este de fapt principalul competitor, avand dimensiuni asemanatoare cu ale Toyotei.

bZ3 foloseste platforma e-TNGA, avand 4.725 mm lungime, 1.835 mm latime, 1.475 mm inaltime si un ampatament de 2.880 mm. Noul model adopta un design mai futurist decat al modelelor termice Toyota. Astfel, partea frontala a putut fi modelata in stil monobloc datorita absentei grilei clasice, detaliu specific oricarui model electric, la care nu mai este nevoie de o suprafata foarte mare destinata preluarii aerului necesar sistemului de racire.

Lipsa manerelor clasiceale portierelor reporezinta o alta noutate pentru Toyota, in vreme ce plansa de bord este conceantrata in jurul display-ului central, de tip portret. De aici se acceseaza toate comenzile, incepand cu multimeia si conectivitatea cu telefonul si pana la sistemul de aer conditionat, ori deschiderea portbgagajului. Spre deosebire de Tesla, la bZ3 este prevazut un al doilea ecran, de dimensiuni mai mici, pozitionat in fata soferului, pentru informatiile uzuale necesare condusului.

Share

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373