Teste

Un Opel pentru fiecare – Test cu Opel Astra Sedan 1.7 CDTi

De 12 iulie 2013No Comments

Masinile cu “patru usi” au o semnificatie aparte pentru tara noastra, dar nu numai. Pentru multi, aceasta solutie reprezinta masina completa si, din multe puncte de vedere, chiar asa si este.

Sigur, nu vorbim aici de limuzinele de lux, desi tehnic vorbind intra in aceeasi categorie, ci despre masinile “bune la toate” care pot fi de folos oricarui membru al familiei. Desi pare simplu, realizarea unui astfel de model implica gasirea unui compromis intre calitate, functionalitate si pret, iar acest lucru nu este deloc usor.

Dintre toti constructorii care au un sedan in gama, Opel iese in evidenta prin originalitatea cu care pastraza in productie si generatia veche, ca varianta “de buget”, sub denumirea “Classic”. Cea mai noua generatie Astra are si ea o varianta sedan, care poate fi achizitionata incepand cu 15.950 de euro.

Design / Confort

De la inceput, Astra Sedan surprinde cu linia fluida si echilibrata a caroserie si nu lasa impresia nici un moment ca portbagajul a fost adaugat ulterior versiunii hatchback, asa cum se intampla cu alte modele. Din contra chiar, adaugarea portbagajului si majorarea lungimii cu 239 mm aduce un plus de eleganta in acest caz. Ampatamentul ramane neschimbat fata de hatchback, cu 2.685 mm, ceea ce inseamna ca nu vei observa nici o diferenta pana in dreptul montantului C, nici in ceea ce priveste designul nici spatiul interior. Aici diferenta de lungine se traduce printr-un portbagaj capabil sa “inghita” 460 l de bagaje, cu 90 l mai mult fata de versiunea cu cinci usi. Dezavantajul sedanului este luneta inclinata care reduce spatiul destinat incarcarii bagajelor. Daca acest lucru este un inconvenient, atunci solutia este simpla si poarta numele Sports Tourer. Dificultatile in manevrarea bagajelor dispar, insa o data cu ele se pierde si o parte din eleganta.

Dinamica/ Performante

Cei 110 CP furnizati de motorul 1.7 CDTi sunt bine dresati pentru a oferi performante suficiente fara sa afecteze confortul pasagerilor. Puterea este livrata liniar, iar in combinatie cu etajarea mai lunga a cutiei de viteze creaza o senzatie de confort binevenita.

Cuplul de 280 Nm este disponibil intre 1.750 rpm si 2.500 rpm si asigura reprize decente in depasiri, pentru a nu da emotii nici pasagerilor si nici soferului. In cifre, asta inseamna o viteza maxima de 188 km/h si un demaraj 0-100 km/h realizat in 12.4 secunde, adica valori departe de ceva senzational, dar scopul masinii nu este performanta de acest gen. Asadar, nu aceste caracteristici vor deternina potentialul client sa cumpere un Astra Sedan ci pretul de achizitie si consumul de combustibil. Pretul de baza l-am mentionat deja, 15.950 de euro, versiunile dotate cu motorul 1.7 CDTi incepand de la 18.850 de euro, iar in ceea ce priveste consumulde combustibil, Astra Sedan sta bine, cu 5.4 l/100 km pentru un parcurs urban si 4 l/100 km pentru cel extaurban.

Astra Sedan ofera o pozitie confortabila celui aflat la volan si o vizibilitate buna. Ca si la celelalte versiuni, Opel a plasat comenzile pilotului automat si ale instalatiei multimedia pe volan, restul butoanelor fiind aranjate nu foarte intuitiv pe consola centrala, fapt care necesita o perioada de acomodare. Materialele folosite sunt de buna calitate si placute la atngere, insa este folosit foarte mult plastic dur care actioneaza ca o cutie de rezonanta pentru motor.

Motor/ Cutie de viteze

Gama motoarelor diesel disponibile pentru Astra Sedan este bogata si incepe cu propulsorul de 1,3 litri CDTi care furnizeaza 95 CP, urmat de 1,7 CDTi in doua versiuni de putere, de 110 CP si 130 CP. Motorul 2.0 CDTi care poate furniza 165 CP sau 195 CP este rezervat doar versiunilor hatchback si Sports Tourer.

Motorul de 110 CP este o alegere echilibrata care pastreaza redus nivelul consumului de combustibil dar se descurca foarte bine si pe serpentine cu masina incarcata pentru vacanta. O viteza de croaziera de pana in 130 km/h va pastra nivelul zgomotului in limitele normale, insa depasirea acestui prag, la fel ca si turarea motorului in deposiri, va scoate in evidenta vocea nu foarte placuta a motorului diesel in patru cilindri. Din fericire, cuplul motor disponibil de la turatii joase face ca aceste momente sa fie evitate elegant si numai situatiile speciale vor impune turarea motorului spre zona rosie.

Concluzie

Cu o experienta bogata in domeniul berlinelor compacte, Opel a nreusit sa dea un aer elegant si dinamic unei masini care are ca scop functionalitatea. Gama de motoare oferite, atat diesel cat si pe benzina, este larga si acopera toate cerintele unui client care are nevoie de un mijloc de transport. Pretentiile sportive ies din discutie, iar cei care sperau la un Astra Sedan OPC vor fi dejamagiti. Opel a incercat sa cuprinda in oferta o plaja cat mai mare de clienti, insa golurile lasate sunt unplute de o concurenta destul de bogata.  

[widgetkit id=25]

Share

Leave a Reply

14 − three =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373