Teste

Un Prius mai practic: Test Toyota Auris Touring Sports Hybrid

De 7 martie 2014No Comments

Prezenta unui automobil hibrid pe strada nu mai este de mult un lucru neobisnuit. Oferta din ce in ce mai mare de astfel de automobile a creat un fel de normalitatae in randul hibridelor, care pana nu demult erau privite ca o ciudatenie.

Asadar, daca acum sunt tratate ca “masini normale” este cazul ca si functiile pe care aceste trebuie sa le indeplineasca sa fie din aceeasi acategorie. Toyota este unul dintre pionierii acestui gen, insa modelul Prius a evoluat de-a lungul anilor catre un simbol al automobilelor “verzi”, lasand pe plan secund latura practica.

Design / Confort

“Stafeta” este preluata insa de noul Auris Touring Sports care ofera toate avantajele unul breack clasic, folosind pentru propusie ultima generatie a sistemului hibrid denumit de Toyota Hybrid Sinergy Drive.

De fiecare data can avem in fata un model hibrid suntem tentati sa cautam “semnatura acestuia” care de cele mai multe ori ocupa o parte importanta din spatiul destinat bagajelor, ca sa nu mai mentionam de adaosul la masa totala. Ei bine, portbagajul lui Auris Sports tourer Hybrid este identic cu cel al versiunilor propulsate de motoare conventionale. Toti cei 530 l  sunt prezenti la datorie si stau la dispozitia soferului. In afara de inscriptiile de pe hayon si aripile fata, care ne anunta ca aven in fata un vehicul hibrid, nimic din exterior sau habitaclu nu tradeaza acest lucru, in cuda faptului ca Toyota a pregatit unset de spoilere usor schimbate iar siglele sunt pe fond albastru. Din pacate, foarte putini vor observa aveste schimbari

Exceptie face, nineinteles, consola centrala si ceasurile din bord care au fost preluate de la Prius. Asadar, in loc de turometru avem un indicator de putere/incarcare in partea stanga, pe centru un dispay multifunctional util dar putin invechit din punctul de vedere al rezolutiei, in timp ce pe partea dreapata se afla un vitevometru clasic care este optimist gradat pana la 240 km/h, desi masina atinge o viteza maxima de doar 175 km/h.

La pachet cu sistemul de propulsie a venit si maneta schimbatorului de viteze care a fost desenat pentru a se integra cu habitaclul noului Prius si care face nota discordanta pe consola centrala a noului Auris.

Ecranul sistemului multimedia este standard pentru modelele hibride si afiseaza starea sistemului printr-un grafic ce arata care motor este folosit si cat de incarcata este bateria. Aceste date sunt interesante doar la inceput, insa mai utila este statistica oferita de masina cu privire la consum, cu ajutorul careia va puteti adapta stilul de condus daca vreti.

Nivelul finisarilor din habitaclu este cel obisnuit pentru acesta categorie al constructorului japonez, adica bun spre foarte bun. Nimeni nu va avea probleme cu gasirea pozitiei optime la volan, iar sustinerea laterala oferita de scaune este suficienta pentru o masina de familie.

Motor / Cutie de viteze

Cele doua motoare aflate la bord furnizeaza o putere maxima de 136 CP. O valoare modesta, reflectata si in viteza maxima de doar 175 km/h, insa trebuie sa tinem cont si de cei 142 Nm ai motorului pe benzina , dar mai ales de cei 207 Nm ai celui electric, care ajuta la realizarea unor reprize foarte bune.

Felul incare se comporta masina este in stransa legatura cu ce vreti de la masina, pentru ca pe consola centrala se afla trei butoane prin care pueti “comunica” sistemului hibrid ce anume doriti de la el. Pentru folosirea intregii puteri disponibile trebuie sa apasati butonul din dreapta pe care scrie “PWR Mod” Ambele motoare dau tot ce au mai bun, iar cel electric furnizeaza 207 Nm la orice turatie, asadar plecarile de la semafor sunt impresionante pentru acest tip de masina. Peste 60 km/h lucrurile intra oarecum in normal si icepe sa se simta intarzierile in raspunsul cutiei de viteze.

Butonul din mijloc este cel care foloseste sistemul hibril la eficienta sa maxima, adica la obtinerea un consum de combustibil cat mai scazut, in timp ce al treilea activeaza modul electric, rar intalnit pe un model hybrid, care se foloseste doar de cei 82 CP ai motorului electric, atata timp cat nivelul de incarcare al bateriei o permite.

Dinamica / Performante

Datele tehnice furnizate de constructor nu vor impresiona pe nimeni, chiar daca scopul unei masini de familie nu este performanta, insa in conditii reale de trafic aportul motorului electric de 82 CP este mai prezent decat ne-am asteptat.

Si in cazul hibridelor, consumul de combustibil depinde in primul rand de stilul de condus al soferului. Mormele de stabilire a consumului de combustibil in Europa dau castig de cauza modelelor hibride  din cauza procedurilor ce au fost puse la punct pe vremea cand hibridul era doar o extravaganta. In realitate Toyota Auris Sports Tourer Hybrid se apropie de eficienta unui motor diesel, insa cu emisii poluante mai reduse si un confort mai bun pentru pasageri. Pentru un parcurs urban cu trafic lejer si un stil de condus care nu urmareea in mod special un consum mic am reusit sa obtinem 6,6 l/100 km, o valoare foarte buna pentru o masina de 1.420 kg, insa departe de cei 3,6 l /100 km anuntati de constructor.

Concluzie:

Propulsia electrica reprezinta fata indoiala viitorul automobilului, iar sistemele hibride realizeaza cel mai bine tranzitia. Cu motoare electrice din ce in ce mai puternice si posibilitatea de a incarca masina de la o piza conventionala, avantajele unui astfel de model devin din ce in ce mai tentante.

Toyota ne ofera toata experienta acumulata cu modelul Prius in domeniul propulsiei hibride “ambalata” intr-o caroserie practica ce nu face nici un compromis cand vine vorba de spatiul oferit pasagerilor si bagajelor. Daca sunteti dispusi sa platiti diferenta de pret fata de un Auris Sport Tourer cu motor diesel, veti primi la pachet poate cel mai silentios break din acesta categorie.

{gallery}Toyota Auris Sports Tourer Hybrid{/gallery}

Share

Leave a Reply

nineteen − seven =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373