Special

Utile: Cazuri in care romanii NU pot inmatricula o masina second-hand adusa din Germania

De 6 iunie 2018No Comments
; ; ;

Romanii care cumpara masini second-hand de la intermediari trebuie sa fie atenti la actele pe care le primesc, pentru ca se pot trezi ca nu pot inmatricula masina in tara. O masina adusa din Germania, spre exemplu, poate avea stampila pe talon pentru „casare/dezmembrari” (Verwertungsnachweis lag vor). O astfel de masina este aproape imposibil de repus in circulatie chiar si in Romania, desi este in stare de functionare.

Statul german incurajeaza achizitia de masini electrice si ofera 10.000 euro prima de casare pentru masini care sunt in stare foarte buna, au uneori si 8 ani vechime.

O alta incurcatura cu actele unei masini second-hand adusa din strainatate este cand autoturismul este transportat pe platforma fara sa existe o dovada de la firma de transport. La Politie, cand romanii vor sa inmatriculeze masina, li se cer la dosar acte care dovedesc cum a intrat masina in tara, fie pe platforma, iar in acest caz trebuie sa existe o dovada, talonul original si placutele, fie pe sosea, iar in acest caz trebuie predat talonul emis recent pentru numerele provizorii (Fahrzeugschein – valabilitate 5 zile) si placutele.

Brief-ul mare (cartea masinii) trebuie sa nu fie stampilat cu termenul Ungultig (invalid). De asemenea coltul tatiat la brief-ul mare inseamna ca masina a fost scoasa din circulatie definitiv in Germania, deci automat trebuie sa faca dovada ca au transportat-o pe platforma sau sa prezinte talonul provizoriu si numerele aferente.

Samsarii evita sa spuna ca masina a fost radiata din Germania asa ca ii lasa pe romani sa creada ca mai pot circula cu ea asa. Trebuie doar sa le dea banii pe masina si nu mai au nicio grija cu inmatricularea in Romania, pot circula cu numere straine. Cand o masina este radiata din Germania, primeste buline pe numere, insa samsarii le dau jos si fac o asigurare falsa. Romanii prinsi la volanul unei astfel de masini se aleg cu amenda si dosar penal, pentru circulatia pe drumuri publice cu o masina neimatriculata.

In Germania, termenul pentru certificatul de inmatriculare este Fahrzeugschein (brief mic/talon), iar pentru cartea masinii este Fahrzeugbrief (brief mare). De regula pe primul il opresc autoritatile germane cand masina este radiata, iar nota privind radierea masinii din Germania se face in brief-ul mare. Daca cineva nu poate prezenta brief-ul mare cand merge la Politie, nu va putea inmatricula masina.

Sunt situatii in care pana si dealerii de masini din Vest nu mai emit talonul provizoriu, inmaneaza cumparatorului un rand de numere provizorii si o foaie A4 completata scoasa la imprimanta care spun ei ca insoteste numerele si tine locul unui permis. Bineinteles, cand cumparatorii ajung in Romania nu vor putea inmatricula masina intrucat nu au talon pentru acele placute cu care au circulat pana in tara.

De multe ori, vanzatorii din strainatate vand masina fara talon si promit ca il vor trimite prin Posta, insa pe hartia doveditoare nu scrie si in cat timp il trimit, romanii putand astepta si 6 luni – 1 an.

“Romanii nu ar trebui sa cumpere masini aduse de afara care nu au in acel moment certificatul de autenticitate si nu ar trebui sa dea banii pe o masina pana nu primesc si certificatul fiscal. Samsarii se dau ocupati dupa ce si-au vazut banii, iar cumparatorii raman mult timp cu masina neinmatriculata”, considera Mihai Cune, fondator InspectorAuto.ro

Share

Leave a Reply

4 + thirteen =