Blog

Vikingii, Game of Thrones-squeul de pe History

De 11 octombrie 2013No Comments
; ; ; ;

PAUZA DE MASINI. Noua rubrica Voom.ro va propune o recomandare saptamanala.#vikingii

Va recomand serialul VikingiiModernitatea a inceput cand omul s-a gandit ca dincolo de „turla bisericii” mai exista si altceva. Trebuie sa mai existe si altceva. Cand omul si-a ridicat fruntea din pamant si a inceput sa calatoreasca. In cautarea sa, forta imaginarului l-a calauzit.

Una dintre primele „lectii” oferite celor care studiaza istoria este legata de alteritate, extins la felul in care o civilizatie ii priveste pe ceilalti.  Iar aici se framanta compozitia arhetipurilor, aici, in acest colt de concept. Dar ceea ce se stie mai putin este ca modernitatea a inceput devreme si s-a nascut in urma unui proces lung. Modernitatea ca stare s-a nascut in ungheanul vreunei imaginatii, unei imaginatii, si asa a incoltit in secret. Si toate acestea au aparut in Evul Mediu. Vizionand primul episod al serialului (serial, nu film, da?!) Vikingii, care va fi difuzat in Romania de canalul History incepand din 21 octombrie, am simtit instant ce se ascundea sub mohawk-ul lui Ragnar (Travis Fimmel – „The Experiment”). Nimic altceva decat un mugur de modernitate. Sa te imbraci in blanuri pufoase, straie din zabrele metalice si sa porti o toporisca la cingatoare nu reprezinta tocmai o forma de modernism, indiferent cat de extravaganta este privita astazi tunsoarea de punker.  Dar vikingii au reprezentat o cilivizatie moderna la vremea lor, cu o inclinatie aproape revolutionara in arta navigatiei si cu o o forta de atac teribila in cea a razboiului. Sa nu uitam insa ca o civilizatie apare, domina, cuceresti si dispare. Iar tot ce va lasa in urma ei nu inseamna decat progres.

In noul show Vikings, personajul principal Ragnar este primul om din istorie care traieste visul american. El vrea sa navigheze prin apele din vest, are curajul sa dea piept cu marea deschisa, pentru un pamant al fagaduintei despre care vorbeau cele mai oculte mituri. Daca in „Lost”, tema principala era opozitia dintre „man of science” – „man of faith”, in Vikingii, acest „Game of Thrones wanna be”, conceptul  opozitiei„om al stiintei – om al credintei” se regaseste in egala masura in personajul principal Ragnar. In fata sa se interpune traditia, intruchipata de clanul, baza societatii vikinge, si al sau lider, interpretat genial de Gabriel Byrne (Earl Haraldson).  

Marele actor, cunoscut mai ales din The Usual Suspects, aproape ca joaca un rol meta. Cu o clasa peste ceilalti interpreti, domina serialul atat actoriceste cat si soarta vikingilor. El este legea, el este dreptatea, el este conducatorul generos si aspru, el este omul de la poarta Valhallei. Primul episod a fost prea introductiv pentru gustul meu, iar abuzul de reteta clasica pentru drama a fost de multe ori nejustificat. Insa imaginea si calitatea filmarii sunt la nivel inalt iar prezenta unui personaj feminin puternic – vezi Largheta (Katheryn Winnick – „Killers”) – fac ca viata de viking si aventurile ce vor urma sa para interesante. In asteptarea lor, puteti beneficia de canalul History Romania.

Romania, alaturi de Polonia, este prima tara in afara Statelor Unite ale Americii in care se difuzeaza noul serial Vikings. In SUA, “Vikingii” a devenit serialul anului, numarul 1 in topul serialelor difuzate de televiziunile prin cablu, cu o medie de 4,3 milioane de telespectatori. “Vikingii”, serialul cu noua episoade de câte o ora, este o co-productie irlandezo-canadiana, realizata de World 2000 si Take 5 Productions. MGM Television va difuza “Vikingii” la nivel global, fiind distribuitorul international din afara Irlandei, Canadei si SUA. “Vikingii” este produs in asociere cu Shaw Media si este transmis pe HISTORY in Canada. Michael Hirst, unul dintre cei mai mari creatori de povesti din industrie (Academy-Award pentru filmul Elizabeth; nominalizari Emmy si Globul de Aur pentru serialul The Tudors), a realizat scenariul si productia acestei drame.

Share

Leave a Reply

three × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373