Modelul electric, in faza de concept, va fi expus la CES Las Vegas si este in acest moment cel mai evoluat automobil electric pe care Mercedes-Benz l-a aratat vreodata. Pe de o parte este desenat pentru a avea un coeficient aerodinamic incredibiul de mic. 0,17 este valoarea Cx-ului pe care il afiseaza Mercedes Vision EQXX, ceea ce ii permite sa aibe un consum de doar 10 kWh/100 km.
Autonomia anuntata este de 1.000 km, iar aceasta valoare se obtine din consumul mic si nu din supradimensionarea bateriei, care nu depaseste 100 kWh, fiind mai usoara cu 30% si cu un gabarit la jumate comparativ cu bateria modelului EQS. Desi nu reprezinta un procent ridicat din autonomie, trebuie mentionat ca 25 km sunt asigurati de cele 117 panouri solare de pe plafon.
Platforma pe care este construit EQXX anticipeaza asa numita MMA ce va fi introdusa pe viitoarele modele din Stuttgart. La randul sau, caroseria este produsa din aluminiu, jantele de 20 de inci sunt din magneziu, iar multe componente au fost realizate prin imprimare 3D. Materialele usoare au condus la obtinerea unei mase proprii de 1.750 kg, comparativ cu cele 2.510 kg la gol ale modelului EQS. Vision EQXX nu pune un mare accent pe performante, avand in vedere ca are un singur motor electric, ce dezvolta 204 CP. Electronica a fost dezvoltata de AMG One, derivand din lumea F1, in vreme ce tot lantul cinematic de la motor la roti a fost eficientizat la maximum pentru un randament optim.
Interiorul este spectaculos, plansa de bord avand un singur ecran de 47,5 inci si rezolutie 8k, lat cat masina. Este prezent si asistentul virtual Jelinek, sistem de navigatie in timp real cu imagini 3D si zoom in pana la 10 metri, sistem audio ce ofera o experienta 4D. Sistemul de infotainment, dezvoltat impreuna cu americanii de la BrainChip, este bazat pe o retea ce replica fuctionarea creierului uman, consumand energie in functie de informatiile care i se cer.
Materialele folosite in habitaclul lui Vision EQXX sunt revolutionare, printre ele regasindu-se CFRP si GFRP (fibra pe baza de carbon, respectiv sticla), AM Silk, textilul vegan Mylo, ce imita pielea, microfibra din cactus DesertTex si fibra de bambus.