HighlightStiri

Volkswagen prezinta un concept inteligent de incarcarea electrica

De 27 decembrie 2019No Comments

Solutia prezentata de VW este una vizionara si se bazeaza pe tehnologia V2X despre care am mai vorbit aici sau pe o aplicatie specifica. Practic, masinile vor putea fi incarcate in orice loc de pacare de catre roboti care vor ajunge acolo in mod autonom. Masina va comunica din timp cu ei, astfel incat operatiunea sa fi cat mai eficienta, de la deschiderea “capacului” de acces la mufa de incarcare si pana la cuplarea/decuplarea cablului, fara vreun imput uman.

Robotul va aduce la masina o unitate de stocare a curentului electric, pe care o conecteza pentru a incarca bateria automobilului respectiv. Intre timp, robotul merge la alte vehicule care au nevoie de incarcare, montand si acolo dispozitivele de incarcare. Cand operatiunea de incarcare s-a incheiat, robotul colecteaza toate device-urile si le duce la statia mama de incarcare.

Prototipurile testate pana acum sunt roboti autonomi care transporta unitati de stocare a curentului electric cu capacitate de 25 kWh fiecare, in momentul in care sunt incarcate complet. Un robot poate transporta in acelasi timp mai multe astfel de device-uri. Cand este solicitat prin intermediul aplicatiei dedicate sau prin modul de comunicare V2X, robotul vine la masina complet autonom. Procesul de incarcare cu curent continuu este unul rapid, cu pana la 50 kW.

Robotul propus de VW este echipat cu camere video, scanere laser si senzori cu ultrasunete, care confera autonomie, implicit cu recunoasterea posibilelor obstacole. In acest fel, un parcaj sub sau suprateran poate deveni un imens centru de incarcare, in care lucreaza mai multi roboti. “Cu acesti roboti vom transforma fiecare parcare intr-una electrificata, fara nici o masura complexa suplimentara de infrastructura”, a declarat Mark Möller, Director de dezvoltare la Volkswagen Group Components.

Share

Leave a Reply

three × 3 =