Toata lumea auto e constienta, cel putin in acest moment, ca viitorul industriei auto este cel electric, in diferitele lui forme. In ciuda acestui curent tot mai raspandit, exista o numeroasa patura conservatoare care nu poate renunta la gandul ca in viitor motorul cu combustie interna va fi o simpla piesa de muzeu.
In aceste conditii si in contextul in care propulsie suta la suta electrica este doar la inceputuri, se cauta o serie de alternative la traditionalul petrol, aflat, dupa cum se stie, pe cale de diparitie.
Una dintre alternative ar fi biocombustibilul. Numeroase plante s-au dovedit eligibile pentru biodiesel, unele dintre ele fiind cu adevarat de nebanuit. Este si cazul cafelei, una dintre cele mai consumate bauturi din lume.
Ideea crearii biodiesel-ului din cafea dateaza de cativa ani incoace, dar inca se afla in stadiul de cercetare a procesului de rafinare. Boabele de cafea sunt transformante intr-un sovent organic care este suspus unui proces special de rafinare si asa se obtine biodieselul. Carburantul din cafea a fost testat si pe un vehicul special modificat pentru a stabili eficienta.
O serie de teste au deterrminat daca pot fi deosebiri in ceea ce priveste soiurile de cafea si provenienta acestora si s-a stabilit ca nu conteaza. Astfel, boabele de cafea folosite sunt numai bune pentru biodiesel.
Cafeaua este accesibila si poate fi transformata in biodiesel de aproape oricine, procesul nefiind deloc complicat. Mai important e ca se poate procesa zatul de la cafea si nu boabele direct, ceea ce economic poate fi cu adevarat interesant. Din 10 kg de zat de cafea se pot obtine pana la 2 litri de biodiesel.