Blog

Cina va duce primii pasageri in spatiu?

De 1 iunie 2014No Comments

Planurile NASA de a pune la punct o misiune spatiala comerciala sunt destul de avansate, dar asta nu inseamna ca au scapat de concurenta, deoarece cateva companii private s-au gandit exact la acesali lucru.

Toti au fost atrasi de „gloria” de a fi primii care vor iesit in spatiu cu pasageri la bord, cu siguranta insa ca si partea financiara a jucat un rol important.

Cel mai avansat proiect este cel al companiei SpaceX care din 2012 transporta echipamente pe statia spatiala internationala cu capsula Dragon. A doua generatie a capsulei, care evident se numeste Gragon V2, va putea transporta insa si pasageri. Noua capsula va putea fi utilizata de zece ori inainte de a avea nevoie de o revizie majora, iar pentru aterizare, in locul clasicelor parasute vor fi folosite cele opt motoare SuperDraco aflate la bord. Bineinteles, exista si un set de parasute pentru cazurile de urgenta, situatie in care capsula va cadea in mare. Primul zbor cu echipaj uman ar trebui sa aibe loc in 2016.

Si constructorul de avioane Boeing a intrat in aceasta cursa prin programul „Crew Space Transportation-100”. Pe langa transportul astronautilor catre statia spatiala internationala, CST-100 va putea „face naveta” si catre statii spatiale private, in genul celor propuse de Bigelow Aerospace. Ca si in cazul Gragon V2, capsula celor de la Boeing va putea transporta pana la sapte pasageri.

Sierra Nevada Corporation incerca o abordare diferita cu „Dream Chaser”, o naveta spatiala in genul celor folosite de NASA. Principiul de functionare este acelasi, diferenta fiind de marime. Dream Chaser are o lungime de doar noua metri si poate ateriza pe orice aeroport pregatit sa primeasca zboruri comerciale. Daca totul decurge conform planului, primul zbor in spatiu va avea loc peste doi ani.

Orion este noua capsula „multifunctionala” de la NASA, care nu a fost conceputa initial pentru transportul pasagerilor, dar care poate face si acest lucru la nevoie, oferind pana la sase locuri.  NASA a construit Orion ca pe un fel de SUV spatial, daca putem sa-i spunem asa, care initial trebuia sa duca astronauti pe Luna, Marte si meteoriti, insa acest program a fost oprit.

{gallery}Program Spatial{/gallery}

Share

Leave a Reply

three × five =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373