Stiri

Legendele BMW Motorsport in acest weekend la Goodwood Festival of Speed

De 12 iulie 2013No Comments

In 2013, cel mai mare „garden party” auto de pe mapamond – organizat pe domeniul Lordului March, Goodwood House, cu incepere din 1993 – va sarbatori „the best of the first 20 years”. Unicat in lume, Goodwood Festival of Speed va marca a 20-a aniversare prin editia gazduita intre 12 si 14 iulie, intr-o atmosfera unica pentru cele mai rapide, cele mai zgomotoase si cele mai fascinante masini de curse din trecut si prezent. De-a lungul anilor, evenimentul a fost unul din punctele de atractie din calendarul BMW Group Classic, iar BMW se va prezenta la editie 2013 a legendarei Hillclimb cu noua masini si motociclete de curse extraordinare din portofoliul BMW, pilotate de personalitati renumite la nivel international. Anul acesta, implicarea companiei este evidentiata de doua aniversari foarte speciale: infiintarea BMW Motorrad in urma cu 90 de ani si titlul mondial castigat de Nelson Piquet in urma cu trei decenii, in Formula 1, cu Brabham BMW BT52.

Masinile si motocicletele de curse BMW participante si pilotii lor sunt:

BMW R 50 (1966), pilot: Helmut Dähne

BMW RS 54 cu atas (1970), piloti: Theo Sattler si Hans Jürgen Eckert

BMW Boxer Cup R 1100 S (2002), piloti: Michael Neeves, Marc Potter

BMW Power Cup K 1200 R (2005), piloti: Michael Neeves, Marc Potter

BMW HP4 (2013), pilot: Chaz Davies

BMW S 1000 RR (2013), pilot: Michael Neeves

Brabham BMW BT52 (masina ce a castigat titlul mondial din 1983 in Formula 1), pilot: Nelson Piquet

BMW V12 LMR (masina ce a castigat editie 1999 a cursei de 24 de ore de la Le Mans), piloti: Marc Surer si Steve Soper

BMW M1 Procar (1979), pilot: Riccardo Patrese

90 de ani de BMW Motorrad – succes in curse chiar de la inceput.

Istoria BMW Motorrad a inceput cu BMW R 32, dezvoltat de Max Friz in 1923. De-a lungul deceniilor, divizia BMW de motocicletele a dobandit o reputatie stralucitoare pretutindeni in lume datorita unei serii de inovatii de pionierat, succeselor din motorsport, standardelor remarcabile de calitate si designului distinctiv. Modelele de competitii prezente la Goodwood Festival of Speed aduc un omagiu recordului impresionant de succes pe care motocicletele BMW le-au reusit pe circuite si permit spectatorilor sa experimenteze de aproape ritmul rapid al dezvoltarii tehnice de-a lungul deceniilor.

Inapoi pe pista – Brabham BMW BT52 restaurat.

1983 a fost un an foarte special pentru marca BMW. Brazilianul Nelson Piquet a pilotat un monopost Brabham BMW spre coroana cu lauri din Campionatul Mondial de Formula 1 – primul pilot din istoria Formulei 1 care a castigat titlul cu o masina propulsata de un motor turbo. Din momentul in care BMW a devenit furnizorul de motoare al echipei britanice BMW au trecut doar 630 de zile pana cand senzationalul s-a transformat in realitate; BMW Motorsport a stabilit un moment de referinta.

Monopostul care a castigat titlul mondial in 1983, Brabham BMW BT52 , a fost restaurat complet pentru a aniversa 30 de ani de la triumful sau. Echipa Historic Motorsport, condusa de Norbert Knerr, a avut misiunea de a reface un puzzle foarte complicat, asa cum este o masina de Formula 1 – o misiune complexa si foarte minutioasa. Restaurarea BT52 a fost realizata cu ajutorul actualelor departamente de dezvoltare ale companiei, precum si cu al mecanicilor si principalilor responsabili implicati in proiect in 1983. Din documentatia originala au fost gasite putine informatii, dar și experienta si angajamentul celor implicati in proiectul initial au fost foarte importante, fara ajutorul acestora proiectul de restaurare nu ar fi putut sa se materializeze in noua forma.

Goodwood Festival of Speed va reprezenta debutul oficial al nou-restauratei masini de Formula 1 – si nu mai trebuie adaugat decat faptul ca Nelson Piquet va fi din nou la volan pentru aceasta ocazie deosebita.

BMW Group Classic

BMW Group Classic este responsabil pentru toate activitatile BMW Group asociate cu istoria companiei si cele trei marci ale sale, BMW, MINI si Rolls-Royce. Acestea includ Group Archives (disponibile tuturor ca centru de experienta pentru datele si informatiile legate de istoria companiei, marcile si produsele), BMW Museum (al carui prag este trecut in fiecare an de peste 400.000 de vizitatori) si BMW Classic Centre (unde toate facilitatile sunt puse la dispozitie pentru ca pilotii sa-si indeplineasca pasiunea pentru modele BMW clasice, de la piese de schimb la restaurari complete). Un alt aspect este planificarea si implementarea participarilor la evenimentele dedicate masinilor de epoca, dar si administrarea si extinderea colectiei de automobile cu peste 1.000 de exponate.

Share

Leave a Reply

1 × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373