Stiri

Noua Skoda Fabia schimba platforma tehnica si creste in dimensiuni

; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Cea de-a patra generatie Skoda Fabia foloseste platforma MQB A0 a grupului VW, care este deja adoptata de Volkswagen Polo si Seat Ibiza. Caroseria a crescut comparativ cu modelul precedent, adaugand 111 mm in lungime si depasind astfel pragul celor 4 metri (4.108 mm). Va fi si mai lata cu 48 mm fata de predecesorul sau, cehii anuntand un spatiu mai generos pe bancheta, dar si o crestere a volumului portbagajului cu 50 de litri (pentru un total de 380 de litri). Ampatamentul are cea mai spectaculoasa crestere, cu 94 mm, ajungand la 2,56 metri.

Exteriorul pastreaza alura binecunoscuta a modelului, dar cu modificari radicale la partea frontala si posterioara. Este adopatata noua grila hexagonala, cu faruri LED (optiojnal si full-LED) si stopurile tip bumerang, specifice ca design ultimei evolutii a marcii. Vazuta din lateral, noua Fabia comunica un gabarit mai mare, in special in treimea posterioara, cu un montant C relativ gros. 

Eleronul posterior nu este doar de efect stilistic, dar impreuna cu lamelele active ale calandrului contribuie la obtinerea unui Cx foarte bun, de 0,28. Jantele vin cu un design nou si dimensiuni intre 15 si 18 inci. Culoarea modelului din fotografiile de presa este noua si se numeste phoenix orange, alaturi de alte doua nuante introduse acum: gri grafit si negru magic.

Interiorul este complet nou. Apare volanul cu doua brate, introdus de noua Ocatvia, in vreme ce instrumentarul de bord este digital (Virtual Cockpit) cu ecran de 10,25 inci. Sistemul de infotainment, propune, in functie de echipare, display de 8 sau 9,2 inci si conexiune Apple CarPlay si Android Auto. Se remarca combinatia intre aeratoarele rotunde pe extreme si cele angulare de pe mijloc (intr-o pozitie relativ joasa), unde se regasesc si cateva comenzi fizice pentru climatizare. De asemenea, langa schimbatorul de viteze mai figureaza si alte butoane. Gama de motorizari va include exclusiv versiuni cu benzina, 1.0 aspirat de 65 CP si 80 CP, 1.0 TSI (95 si 110 CP) si 1.5 TSI (150 CP) si transmisii manuale cu cinci si sase trepte, respectiv DSG7.

Share