Stiri

Tesla devine prietena cu BMW si Nissan dupa liberalizarea patentelor

De 19 iunie 2014No Comments

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a socat intreaga lume cand a anuntat ca tehnologia dezvoltata de compania pe care a fondat-o este disponibila gratuit pentru alti producatori auto.

Este o miscare fara precedent in toata istoria industriei de masini si in toate industriile in general. Oricum ar fi, mutarea lui Musk a avut consecinte imediate, intrucat BMW si Nissan, implicati in dezvoltarea de vehicule electrice, si-au manifestat interesul de a se apropia de Tesla.

Nissan Leaf este modelul electric care sustine jumatate din piata mondiala de automobile electrice. Tesla Model S a facut la randul ei progrese semnificative in acest  domeniu si se impune prin potentialul ridicat al bateriei.  

Ceea ce facut Elon Musk este mult mai inteligent decat pare la prima vedere. Practic, tanarul antreprenor din California a oferit la liber patentele tehnologice cumparand ceva mult mai de pret. Tesla este deficitara pe unele segmente de tehnologie iar pentru a le dezvolta, are nevoie de investitii. Oferind patentele la liber, Musk castiga enorm la capitolul imagine dar si un alibi pentru impumutarea unor patente care nu-i apartin.

Mai exact, un producator care preia un patent Tesla, oferit gratuit, nu poate da in judecata compania de masini electrice care la randul ei a imprumutat de un alt patent. In general poate fi un joc riscant, nu insa si daca Nissan si BMW colaboreaza cu Tesla. Impreuna, cele trei marci ar detine nu mai putin de 80% din piata mondiala de masini electrice. 

Share

Leave a Reply

eighteen + thirteen =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373