Blog

Bucharest Jazz Festival 2014

De 30 iunie 2014No Comments

Cel mai important eveniment de jazz din capitala a ajuns la editia cu numarul trei si se va desfasurta in perioada 2 – 6 iulie 2014 in Piata George Enescu, intrarea este libera.

Incepand din acest an festivalul intra in circuitul international, prin integrarea in asociatia “Europe Jazz Network” ce sustine ceativitatea jazz-ului contemporan si a improvizatiei in muzica prin intermediul a 93 de organizatii din 29 de tari.

Accentul este pus pe scena romaneasca de jazz si pe raportul cu celelalte sfere ale arteia, fiind pregatit un concept nou ce include lansari de carte, disc, Jazz on Film, precum si colocrii si dezbateri ce vor avea loc zilnic pe intreg parcursul festivalului la Hanul Gabroveni.

“Jazz on Film” este o serie de proiectii ce se va desfsaura pe tot parcursul festivalului. Aceasta înfatiseaza nume legendare ale jazzului international în ipostaze inedite, precum Cecil Taylor — All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre miscarea poloneza de avangarda YASS, Iubire / Miłość va fi adus în festival în parteneriat cu Institutul Polonez Bucuresti. De asemenea, se vor proiecta si documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz romanesc: Miracolul de la Sibiu, un documentar TVR realizat de Doru Ionescu si Don’t Be Sad — Richard Ochanitzky, semnat de Alex Vasiliu, la Studioul TVR Iași.

Pe scena din Piata George Enescu, vor urca unii dintre cei mai importanti muzicieni din jazzul romanesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzga prezinta cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa in cadrul festivalului: Emil Bîzga Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timisorean, Johnny Bota este prezent in trioul excelentului pianist sarb Mike Krstić. Un proiect cu totul special pe scena romanească este Bucharest Jazz Orchestra, condusa de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Septetul condus de Mihai Iordache va incanta publicul cu repertoriul lor cu adevarat post-punk jazz. Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului romanesc de jazz — o reinterpretare moderna a compozitiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Raducanu, Marius Popp si altii.

In plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, in Piata George Enescu, va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri si editurilor ce publica titluri de jazz autohton.

Share

Leave a Reply

1 × five =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373