Arabia Saudita este singura tara din lume unde femeile nu au dreptul legal de a conduce automobile. Bogatul stat islamic guvernat de legile religioase si o aristocratie care controleaza rezervele de petrol a primit din partea unei miscari femine incipiente o serie de proteste in aceasta chestiune.
Unele femei chiar au postat video-ul pe internet in care conduceau masini pentru a protesta la adresa legislatiei. Drept urmare, a inceput o apriga dezbatere la nivelul intregii tari intre conservatori si cei cu viziuni mai liberale. Chestiunea este gestionata in continuare de barbati, femeile neavand un cuvant real de spus la nivel decizional.
Un suport nesperat pentru femeile care isi doresc sa conduca vine din partea unui membru al familiei regale. Printul Alwaleed bin Talal a spus raspicat, folosindu-si contul de Twitter: „Opriti cearta. E timpul ca femeile sa poata sofa”.
Citeste si: Reportaj despre femeile musulmane care sofeaza in Bucuresti
Din nefericire, printul Alwaleed bin Talal nu are o functie oficiala si este cunoscut ca unul dintre sustinatorii drepturilor femeilor, lucru care nu poate fi vazut bine de tabara conservatorilor religiosi. Printul a comparat dreptul femeilor de a conduce cu dreptul a avea acces la educatie si subliniaza ca daca vor primi acest drept uman, nu va fi niciun rau pentru tara. Tot el spune ca interzicerea dreptului de a sofa nu are legatura cu preceptele religioase, ci cu mentalitatile traditionaliste.
Totul are si o explicatie economica. Femeile nu pot conduce singure automobilele si sunt nevoiete sa apeleze permanent la barbatii din familie pentru a-si putea indeplini treburile zilnice. Cele mai instarite sunt nevoite sa cheltuiasca sume de pana la o mie de dolari pe luna pentru a plati soferi privati, lucru care contravine legilor religioase, o femeie neavand voie sa se afle in prezenta unui barbat strain. Cum pretul pretrolului se afla la minime istorice, familiile saudite nu mai pot plati imigrantii care de obicei fac astfel de job-uri. Tocmai de aceea, printul Alwaleed bin Talal cere ridicarea restrictiei de a conduce automobile.